Doorverhuren aangepakt
Nieuws -> GemeenteBron: Amstelveens Weekblad
02-07-2008
De gemeente gaat met de woningcorporaties Woongroep Holland en Woningstichting St. Lodewijk het illegaal doorverhuren van sociale huurwoningen aanpakken. De gemeente gaat gegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie verstrekken, die de corporaties kunnen vergeleken met hun gegeven over huurders.
In Amsterdam is het illegaal doorverhuren van woningen een groot probleem. „De omvang ervan in Amstelveen weten wij niet," zegt Elke Heidrich, manager woondiensten van Woongroep Holland. „Per jaar krijgen we vijf tot tien meldingen binnen van bijvoorbeeld buren, maar we vermoeden dat het wel meer gebeurt. Daar moet het onderzoek antwoord op geven."
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Het hoofdkantoor van Woongroep Holland aan de Bovenkerkerweg 2
Haar indruk is dat het probleem niet zo groot is als in de hoofdstad: „In Amstelveen is de sociale controle groter." „Eerst wordt gekeken naar Bankras/Kostverloren, later haar de rest van Amstelveen. De bedoeling van de aanpak is doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Om dat te bereiken hebben de gemeente en de twee corporaties ook afspraken gemaakt over het ondersteunen van oudere huurders die in een eengezinswoning wonen terwijl de kinderen al lang de deur uit zin.
Vaak willen ze wel verhuizen naar een kleinere woning, maar zien zij op tegen de verhuizing en alle bekomende rompslomp. , Door hulp te bieden kan een soort kettingreactie op gang komen waarbij mensen van de ene naar de andere woning 'doorstromen'. Overigens doet Woongroep Holland dit al twee jaar. In die tijd zijn zo'n veertig mensen verhuisd en er liggen zeventig aanvragen. Woongroep Holland zorgt voor bemiddeling en 4500 euro tegemoetkoming in verhuiskosten.