Bijgewerkt: 31 juli 2021

Dorpskerk gaat sluiten

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveens Weekblad
23-04-2008

De Dorpskerk gaat sluiten. De definitieve beslissing is nog niet gevallen, maar de kans dat de kerk als kerk behouden blijft is minimaal. De dorpskerkgemeente maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert.

Deze heeft zoals vele kerken te maken met de gevolgen van de ontkerkelijking. Het is voor de gelovigen niet meer op te brengen de huidige zes kerken te handhaven. Daarom is besloten zowel in Amstelveen-Noord als in Zuid één kerk te sluiten. Voor Noord is het voorstel de Bankraskerk te sluiten, voor Zuid de Dorpskerk. Verder zou de Handwegkerk vervangen worden door een nieuwe kerk in Westwijk.

Extasy  Amstelveenweb
(Wikipedia - 2008)

De grote zaal in de Dorpskerk van Amstelveen met het Verschueren orgel op 23 april 2008


Op maandagavond 21 april 2008 was er een bijeenkomst van leden van de Dorpskerkgemeente over de voorgenomen sluiting. „Een emotionele bijeenkomst," zegt Willem Pel, voorzitter van de Dorpskerkgemeente. „Menigeen wees op het bijzondere karakter van kerk, dat het oudste protestantse kerkgebouw is in Amstelveen. Velen zijn er gedoopt, getrouwd, hebben er hun ouders begraven. De kerk is natuurlijk ook een centraal punt in het Oude Dorp."

Hoewel afstoting onvermijdelijk is, zien de gemeenteleden liever niet zoiets als een tapijtcentrum in de kerk neerstrijken. „We hopen dat de kerk een functie kan krijgen die niet teveel afbreuk doet aan de huidige rol," zegt Pel. „Denk aan de Oude Kerk in Amsterdam, waar tentoonstellingen en concerten plaatsvinden. Misschien is iets dergelijks mogelijk, waarbij de nieuwe exploitant op zondag bereid is ruimte te bieden aan kerkdiensten."

Of zoiets lukt, is nog volstrekt onduidelijk. Pel put enige hoop uit het feit dat er maandag ook niet-kerkleden waren die zich het wel en wee van de kerk ter harte nemen. Ook kijkt hij met een schuin oog naar het aanpalende Museum Jan van der Togt. Directeur Jan Verschoor van het museum: „Het is nog niet zeker of de kerk te koop wordt gezet, maar als dat gebeurt, dan ben ik zeker geïnteresseerd." De gemeente Amstelveen-Buitenveldert beslist eind mei definitief over de sluiting.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.