Bijgewerkt: 23 juni 2024

DragonBoat Festival 2024 in Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Mean Well
24-05-2024

Het Drakenbootfestival (traditioneel Chinees: 端午節; vereenvoudigd Chinees: 端午节; pinyin: Duānw jié) is een traditionele Chinese feestdag die plaatsvindt op de vijfde dag van de vijfde maand van de Chinese kalender, wat overeenkomt met eind mei of juni in de Gregoriaanse kalender.

De feestdag herdenkt Qu Yuan, die de geliefde premier was van de Zuid-Chinese staat Chu tijdens de periode van de Strijdende Staten, ongeveer 600 voor Christus. tot 200 voor Christus, en wordt gevierd door het houden van drakenbootraces en het eten van plakkerige rijstknoedels genaamd zongzi, wat Zuid-Chinese tradities waren. Dragon Boat Festival integreert bidden voor geluk en even uitrusten van de zomerse hitte.

In september 2009 keurde UNESCO officieel de opname ervan in de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid goed, waarmee het de eerste Chinese feestdag werd die werd geselecteerd. De vijfde maanmaand wordt beschouwd als een ongelukkige en giftige maand, en vooral de vijfde dag van de vijfde maand. Om van het ongeluk af te komen, plaatsten mensen op de vijfde dag van de vijfde maand kalmoes, Artemisia en knoflook boven de deuren. Men geloofde dat deze het kwaad hielpen afweren door hun sterke geur en hun vorm (kalmoesbladeren hebben bijvoorbeeld de vorm van zwaarden).Het verhaal dat het meest bekend is in het moderne China stelt dat het festival de dood herdenkt van de dichter en minister Qu Yuan (ca. 340-278 v.Chr.) van de oude staat Chu tijdens de periode van de Strijdende Staten van de Zhou-dynastie. Qu, een cadetlid van het Chu-koninklijk huis, bekleedde hoge ambten. Toen de koning echter besloot een bondgenootschap te sluiten met de steeds machtiger wordende staat Qin, werd Qu verbannen omdat hij zich verzette tegen de alliantie en zelfs beschuldigd van verraad. Tijdens zijn ballingschap schreef Qu Yuan veel poëzie. Uiteindelijk veroverde Qin Ying, de hoofdstad van Chu. Wanhopig pleegde Qu Yuan zelfmoord door zichzelf te verdrinken in de Miluo-rivier.

Drakenbootraces hebben een rijke geschiedenis van oude ceremoniële en rituele tradities, die meer dan 2500 jaar geleden hun oorsprong vonden in het zuiden van centraal China. De legende begint met het verhaal van Qu Yuan, die minister was in een van de regeringen van de Strijdende Staat, Chu. Hij werd belasterd door jaloerse regeringsfunctionarissen en verbannen door de koning. Uit teleurstelling in de Chu-monarch verdronk hij zichzelf in de Miluo-rivier. Het gewone volk haastte zich naar het water en probeerde zijn lichaam te bergen, maar dat mislukte. Ter herdenking van Qu Yuan houden mensen volgens de legende jaarlijks drakenbootraces op de dag van zijn dood. Ze strooiden ook rijst in het water om de vissen te voeren, om te voorkomen dat ze het lichaam van Qu Yuan zouden eten, wat een van de oorsprong is van zongzi.

De Taiwan Dragon Boat Festival wordt op zaterdag 1 juni 2024 georganiseerd door het Taiwanees bedrijf Mean Well in Amstelveen van de locatie surfsteiger De Poel

Programma:

Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2024)Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2024)Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2024)Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2024)09:45   Check in of the dragon boat teams (Location 8&9)

10:00-11:40     Dragon Boat Training & Dragon Boat Race 1(16 Teams) (Location 1)

10:00-14:30    De Poel Experience Tour 15 minutes per tour with reservation only (Location 2)

10:30-15:00    400 Years Taiwan & Nederland history film booth, Culture Workshops & Taiwanese food (Location 4,5,6,7)

11:00-11:15     Concert Ghibli and movie music-ChamberXChamber (Location 4)

11:20-11:30     History book presentation-Lord of Formosa-Joyce Bergvelt (Location 5)

11:40-11:50     Dragon & Lion Dance -Ricardo Sousa Kung Fu Academy (Location 1 & 3)

11:55-12:15     Welcome speeches (Location 3)

12:15-12:25    Tai Chi Performance - Ricardo Sousa Kung Fu Academy (Location 3)

12:25-12:35    Qigong Workshop- Ricardo Sousa Kung Fu Academy (Location 3)

12:40-12:45    Third Prince —          (Temple culture)-Taiwan Shian-Chin (Location 3)

12:45-14:15    Dragon boat race (16 teams) (Location 1)

13:30-13:45    Concert Dutch song and folk music -Erhu and Cello Duo-Zheng Sun & Sheng Chiun Lin (Location 4)

14:15-14:30    Concert Taiwanese folk music - ChamberXChamber (Location 4)

14:30-14:45    Dragon Boat Final Race (top 4 teams with shortest races time) (Location 1)

15:00-16:00    Award to the champion teams and lottery for participants (Location 3)

On the location:

Location no. 1- Dragon Boat Race: 16 race teams

Location no. 2- Dragon Boat Experience tour: 30 minutes per shift from 10:00 till 14:20 (Reserved in advance by the event organization)

Location no. 3- Welcome Speeches: Mayor Municipality Amstelveen Mr. Tjapko Poppens, Taiwan Representative Mrs. Hsin Hsin Chen, MEAN WELL founder Mr. Jerry Lin, MEAN WELL SDG Group CEO of Oversea Operations Mr. Ted Cheng, Chairman (deputy) Mr. Jack Sung of Taiwan Shian-Chin in the Netherlands, Chairman Mr Rex Chu of Taiwan Business Association in the Netherlands, Director Mr. Coleman Liu of MEAN WELL Europe

Location no. 4- Concert Tent

Location no. 5- History Film & Book

Location no. 6- Culture workshops: Calligraphy (書法) Traditional Asian toys(童玩)Dragon boat origami (龍舟彩繪), Make sachets(做香包), Origami(摺紙) Tea ceremony & tasting (茶道&品茶)

Location no. 7-Taiwanese food: We suggest you bring your own tableware/water bottle to reduce the plastic waste.

Location no. 8- MEAN WELL Check in:

for MEAN WELL’S customers, relations, suppliers & race teams 1-7

Location no. 9- Check in for Taiwan Shian-Chin members & race teams 8-16

Location no. 10 EHBO-First Aid: the first aid for participants & visitors

Travel to the event location & parking

If it's doable for you, we suggest travelling to the event location with the public transportation, bike or carpooling due to limited parking spaces.

With Public Transportation: You can check https://9292.nl/ en for door-to-door travel.

Event address: Doorweg 21,1182 JL Amstelveen Surfsteiger - Google Maps

With Bike: there are available bike parking places next to the Sunday Bar and the Gemeente Amstelveen

With Car: Main Parking Gemeente Amstelveen parkeerplaats - Google Maps. If the main parking places are full then you can consider parking your car at below parking location.

Kersenbloesempark parking Parkeerplaats - Google Maps

Voor Heijpad Cor Heijpad - Google Maps

Oude Dorp Amstelveen parkeerplaats - Google MapsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.