Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Drie kindvriendelijke kunstwerken komen er in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-12-2021

De gemeente Amstelveen heeft opdracht gegeven voor drie 'knuffelkunstwerken' die volgend jaar een plek moeten krijgen in verschillende Amstelveense wijken. Doel van de kindvriendelijke kunst is om kinderen herinneringen te laten opbouwen met kunst, zoals veel Amstelveners herinneringen hebben aan het Zwijntje in het Stadshart. Door in meer wijken zo’n kunstwerk te plaatsen, komen meer kinderen hiermee in aanraking.

De gemeente streeft ernaar om in alle wijken beeldende kunstwerken te plaatsen die een toevoeging zijn voor de buurt. Voor de jaren 2020, 2021 en 2022 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor het realiseren van functionele, voor kinderen aansprekende, kunst in de wijken. Dit project is gestart met het terugplaatsen van de banken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoeck.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur op één van de keramiek-bankjes van beeldend kunstenaar Jan Snoeck (1927-2018) naast de fontein is eindelijk tevreden met het resultaat op 18 augustus 2020. 'Der Bogen' het werk van Armando was toen verplaatst naar de Stadstuinen

'De afgelopen jaren hebben we ons ingezet om meer aandacht te vragen voor kunst en cultuur in Amstelveen en om dit bereikbaar te maken voor alle Amstelveners. Kinderen mogen we hierbij natuurlijk niet vergeten. Vooral in deze tijd is het belangrijk dat inwoners van kunst en cultuur kunnen genieten in de eigen omgeving. Daarom geven we dit een steeds groter podium in de wijken en ook online' – vertelt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

De kunstwerken
In 2020 heeft Hoshyar Rasheed opdracht gekregen voor het kunstwerk ‘Vliegende Dromen’, waarmee hij de levende fantasie van kinderen wil verbeelden. Tijdens workshops zetten de kinderen hun grote droom op papier en hiervan worden keramiektegels gemaakt die het voetstuk van het kunstwerk vormen. Door de coronacrisis konden de workshops lange tijd niet doorgaan en heeft dit project vertraging opgelopen. In 2022 worden nog twee kindvriendelijke kunstwerken gerealiseerd in wijken waar nu nog relatief weinig kunst in de openbare ruimte aanwezig is. Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) zijn twee kunstenaars geselecteerd: het lokale duo Frank Koolen & Maze de Boer en kunstenaar Cindy Bakker. Ze gaan locatiespecifiek werk maken, waarbij al in de ontwerpfase input wordt gevraagd van kinderen en betrokken bewoners.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

'Het Zwijn' van beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom (1927 - 1994) in winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof voor warenhuis Hema op 3 december 2021. Het bronzen beeld won in 1962 de eerste prijs bij de beeldententoonstelling in de Keukenhof

Tijdelijke kunstroute
Er gebeurt nog veel meer op het gebied van buitenkunst. Zo wordt momenteel gewerkt aan de tijdelijke kunstroute Biotoop die volgend jaar zomer door Bovenkerk en Westwijk gaat lopen. Zes kunstenaars maken kunstwerken geïnspireerd op locaties die inwoners hebben aangedragen via een oproep op het participatieplatform Denk Mee Amstelveen. Er zijn 30 reacties binnengekomen met verrassende en inspirerende locaties. De kunstenaars hebben deze plekken bezocht en selecteren hun favoriete locaties.

Muurschilderingen
Hiernaast worden in 2022 twee muurschilderingen gerealiseerd op Uilenstede. Deze kunstuitingen sluiten aan op de interesse van jongeren. Hier is behoefte aan blijkt uit het inwonersonderzoek dat in 2020 is gehouden. Bij het project wordt een intensief participatietraject met inwoners en ondernemers doorlopen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.