Bijgewerkt: 16 april 2024

Drukbezocht kersenbloesempark in Amstelveen op Palmpasen van 2023

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb
02-04-2023

Palmzondag (Latijn: Dominica in Palmis de passione Domini in de rooms-katholieke kerk, Palmarum in de protestantse kerk) is de zesde en laatste zondag van de vastentijd en de zondag voor Pasen. De Goede Week, in de Evangelisch-Lutherse Kerk ook wel Stille Week genoemd, begint met Palmzondag. De Grote Week of Heilige Week van de katholieke en orthodoxe traditie omvat ook Pasen.

De Palmzondag van 2023 viel op 2 april en was een koude maar wel zonnige lentedag met 7 graden Celsius en veel wind. Toch hadden duizenden mensen de moeite genomen om het Kersenbloesempark in Amstelveen te bezoeken. Elk jaar komen er meer bezoekers, maar nu werd het Oude Dorp van Amstelveen overspoeld met bezoekers die naar het park gingen. Vermoedelijk omdat er in verschillende dagbladen aandacht werd besteed aan de prachtig bloeiende bloesem.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Een paar bezoekers in het Kersenbloesempark op 24 maart 2023


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Er zijn op zondag 2 april 2023 duizenden bezoekers in het Kersenbloesempark

De parkeerplaatsen waren overvol, op de fietspaden liepen veel voetgangers want de stoepen waren ook overvol om van de bospaden maar niet te spreken. Onder en rond de bomen liepen en zaten mensen van heel veel verschillende nationaliteiten en als Amstelvener voelde je je gewoon een buitenlander. Het was ook wel prachtig, de blauwe luncht en de zonovergoten bloesembomen, maar het beregende gras had het zwaar te verduren. De bomen zullen niet lang meer bloeien aangezien er al heel veel bloesemblaadjes als sneeuw door de lucht dwarrelden.

Japans Women’s Club
In oktober 2000 schonk The Japan Women's Club in Amstelveen 400 kersenbloesembomen (cherry blossom trees) aan de bevolking van Nederland, ter gelegenheid van de 400-jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. De bomen zijn geplant in het Amsterdamse Bos, waar sindsdien dit deel het Cherry Blossom park heet.

De Japan Women's Club, JWC, is een non-profit organisatie opgericht in 1989 in Amstelveen. De oprichters waren vrouwen uit het Japanse bedrijfsleven in Nederland. Hun bedoeling was om een club op te richten die haar leden zou helpen kennis te maken met de cultuur van hun nieuwe omgeving en, met verschillende activiteiten, zou helpen om in contact te blijven met de lokale bevolking.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Iedere bezoeker is onder de indruk van de kersenbloesems

Het meest in het oog springend waren de verschillende goodwillactiviteiten die jaarlijks werden georganiseerd. Ze zamelden geld in om te doneren aan verschillende lokale en internationale organisaties. In het jaar 2000 werd een speciale activiteit georganiseerd ter herdenking van het 400-jarig bestaan van het "Nederland – Japan Vriendschapsverdrag". JWC schonk 400 kersenbomen aan de lokale gemeenschappen. Deze bomen werden geplant in het Amsterdamse Bos. Deze locatie heet nu het Bloesempark. Ook werden er meer kersenbomen geplant op het Museumplein, bij het Van Gogh Museum en langs de Deshimastraat in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Veel van de kersenbomen die momenteel worden gebruikt voor het bekijken van kersenbloesems, zijn geen wilde soorten, maar cultivar. Omdat kersenbomen een veranderlijke eigenschap hebben, zijn er veel cultivars gemaakt voor het bekijken van kersenbloesems, vooral in Japan

Momenteel biedt JWC twee reguliere activiteiten: "Nihongo Kaiwa" en "Handcraft Club". De eerste is hun oudste vrijwilligersactiviteit. Twee keer per maand ontmoeten ze enthousiaste deelnemers voor een informele sessie gesproken Japans. De Handcraft Club wordt één keer per maand georganiseerd om nieuwe vaardigheden te introduceren, zoals kralen, breien, handwerken, onder andere.

Sakura Matsuri of Kersenbloesemviering
Dit evenement wordt gehouden op een dag in april en moet samenvallen met de bloei van de kersenbomen. Voor dit evenement worden de JWC-leden uitgenodigd om deel te nemen in de traditionele "kimono" om het feest op te fleuren. De locatie is het Kersenbloesempark, waar de 400 kersenbomen bloeien en zeker een van de favoriete lentebestemmingen zijn voor veel lokale bewoners. Op https://www.amsterdamsebos.nl/bloesempark  staat meer praktische bezoekersinformatie, onder andere over parkeren, paarden en honden.





Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.