Bijgewerkt: 24 februari 2024

Duidelijkheid over ondergrondse brandkraan

Nieuws -> Brandweer

Bron: Amstelveenweb.com
05-07-2020

Op 3 juli 2020 stond er een werkauto van de brandweer bij Luttickduin en werd er een bordje aan een lantaarnpaal bevestigd. De aanwezige brandweerman legde uit dat soms de brandkraan niet te zien is bijvoorbeeld vanwege begroeiing of sneeuw. In sommige gevallen was de brandkraan onvindbaar vanwege herbestrating van de stoep. Daarom wordt nu dichtbij elke brandkraanputdeksel een bordje aan een straatpaal, lantaarnpaal of anders geplaatst, zodat bij brand de brandweer niet hoeft te zoeken naar het bluswater.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2020)

Bordje aan lantaarnpaal met melding ondergrondse brandkraanput

De redactie van Amstelveenweb is hier erg blij mee. Destijds in 2012 was er bij hen in de straat brand in een papiercontainer. Nadat het riool in 2010 in de straat was vernieuwd had men alle ondergrondse brandkraanputten bedekt met stoeptegels. Toen de brandweer arriveerde duurde het 20 minuten voordat de kraan was gevonden! Na dit voorval meldde de gemeente dat de brandweer had toegezegd extra controles uit te voeren naar de zichtbaarheid/ bereikbaarheid van de overige brandkranen in  wijk 11.  Men vermoedde echter dat dit echt een 'toevalstreffer' was. Ieder jaar (en in het buitengebied zelfs twee keer per jaar) worden alle brandkranen in heel Amstelveen gecontroleerd, zo vertelde men.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2020)

Brandkraandeksel in stoep tegenover bordje

Het was op zaterdag  15 september 2018 dat om 19 uur de brandweer werd opgeroepen om met spoed naar Noorddammerlaan te komen voor een zeer grote brand in de St. Urbanuskerk Bovenkerk. Direct omwonenden werden geëvacueerd en de overige omwonenden moesten hun ramen en deuren sluiten. Er kwam meteen veel volk kijken en meerdere getuigen meldden later dat de brandweer moeite had om de beschikbare brandkranen te vinden en dat het blussen daarom pas later op gang kwam.

Het is nu juli 2020 en als u verstandig bent, kijk dan in uw omgeving of u de bordjes ziet als op de foto. Dan weet u in ieder geval dat uw huis, uw dierbaren en uw eigendommen bij brand niet lang op bluswater hoeven te wachten.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.