Bijgewerkt: 16 augustus 2022

DutchID-app om identiteitsbewijzen te controleren

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
13-06-2014

Op steeds meer plaatsen in Nederland worden paspoorten, of identiteitskaarten gebruikt om iemands identiteit vast te stellen, bijvoorbeeld in hotels, bij autoverhuurbedrijven, banken en zorginstellingen. Daarom lanceerde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag de applicatie DutchID, waarmee de echtheidskenmerken van de nieuwe identiteitsbewijzen voor het grote publiek, private instellingen, overheden en eerstelijns controleurs zijn te controleren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een onderdeel van de DutchID-app is het voelbaar reliëf


Dankzij de toegankelijke app weten mensen beter, waar ze op moeten letten bij het controleren van identiteitsbewijzen. Zo kun je op je tablet, of smartphone het reliëf voelen en zodoende vergelijken met het echte reliëf, dat aan de linker- en rechterkant van je identiteitsbewijs zit. Ook door je apparaat te kantelen, of tegen het licht te houden kun je zien, waar een echt identiteitsbewijs aan moet voldoen. En met behulp van de lichtknop kun je het ultraviolette kenmerk bekijken.

Internationale primeur

Nederland is het eerste land dat een dergelijke app ontwikkeld heeft. Verschillende landen hebben zich gemeld om het concept over te nemen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Singapore. DutchID is vanaf vandaag gratis te downloaden uit de Apple en Google stores, voor zowel tablet als smartphone. De applicatie is ontwikkeld door BZK in samenwerking met Ordina en Clockwork.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.