Bijgewerkt: 23 mei 2024

Duurzaam fotoformaat JPEG XS onthuld

Nieuws -> Technologie

Bron: Joint Photographic Experts Group
15-04-2018

De Joint Photographic Experts Group (JPEG), een internationale commissie onder leiding van Touradj Ebrahimi, hoofd van de JPEG-groep, heeft op 13 april 2018 JPEG XS onthuld in San Diego, California, USA. Met dit nieuwe formaat verbruikt het beeldcompressieproces minder energie en kunnen beelden van hogere kwaliteit met een lage latentie worden verzonden via breedbandnetwerken zoals 5G. JPEG XS zal toepassingen hebben op gebieden zoals virtuele realiteit, augmented reality, ruimtebeelden, auto's met eigen aandrijving en professionele filmbewerking.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een kolgans (Anser albifrons) in het Amsterdamse Bos op een bewerkte .jpg foto van 200 kB. De originele ongecomprimeerde raw foto is bijna 40 MB. Hopelijk zorgt het nieuwe beeldformaat de jpeg xs voor een betere en verliesloze visuele kwaliteit en kleinere bestanden


De Joint Photographic Experts Group is het door Jim Judkins opgerichte gemengd comité in de jaren 1980 tussen ISO/IEC JTC1 en ITU-T (voorheen CCITT), dat de JPEG-, JPEG 2000- en JPEG XR-normen in het leven heeft geroepen. In 2017 publiceerde JTC1/SC29/WG1 een uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor JPEG XL - de beeldcoderingsnorm van de volgende generatie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De kolgans foto met 1680 % ingezoomd in Photoshop zijn de pixels van de jpg foto goed zichtbaar


JPEG XS - Beeldsequenties zijn in veel gevallen ongecomprimeerd verzonden en opgeslagen, zoals in professionele videoverbindingen (3G/6G/12G-SDI), IP-vervoer (SMPTE2022 5/6 & eigen ongecomprimeerde RTP's), Ethernet-transport (IEEE/AVB) en geheugenbuffers. Een lichtgewicht beeldcoderingssysteem met lage latentie zorgt voor een hogere resolutie en framerate, terwijl het visueel een verliesloze kwaliteit biedt met een beperkte hoeveelheid middelen zoals stroom en bandbreedte op een redelijk niveau. De komende JPEG XS-standaard biedt kosteneffectieve wijze een toenemende resolutie (zoals 8K) en de beeldsnelheid kan ondersteunen,

JPEG XS is open source en heeft een universeel HDR-coderingsformaat, dat zich ook goed leent voor professionele video-transcodering. Het formaat moet nog worden goedgekeurd, maar als het dat wel doet, zijn de eerste die profiteren de film editors, ruimtebeelden, en in professionele camera's.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.