Bijgewerkt: 13 juli 2024

EU Commissie voorzitter Von der Leyen over het 10de pakket sancties tegen Rusland

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
18-02-2023

Op 15 februari 2023 had Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie in Brussel deze uitspraak gedaan:

Al bijna een jaar zaait de Russische aanvalsoorlog dood en verderf. Poetin voert niet alleen een meedogenloze oorlog op het slagveld, maar richt zich ook venijnig op burgers. De agressor moet hiervoor betalen. Vandaag voeren we de druk op met een tiende pakket sancties.

Ten eerste stellen we verdere exportverboden voor ter waarde van meer dan 11 miljard euro voor, om de Russische economie kritieke technologie en industriële goederen te ontnemen. Voor een maximale impact richten we ons op veel industriële goederen die Rusland nodig heeft en die niet door derde landen kunnen worden aangevuld. Vitale goederen zoals elektronica, gespecialiseerde voertuigen, machine-onderdelen, reserveonderdelen voor vrachtwagens en straalmotoren. En we richten ons op goederen voor de bouwsector die naar het Russische leger kunnen worden geleid, zoals antennes of kranen.

Ten tweede zullen we de export van goederen voor tweeërlei gebruik en geavanceerde technische goederen verder aan banden leggen. We stellen controles voor op 47 nieuwe elektronische componenten die kunnen worden gebruikt in Russische wapensystemen, waaronder drones, raketten en helikopters. En op specifieke zeldzame aardmetalen en thermische camera's. Hiermee hebben we alle technische producten op het slagveld verbannen. En we zullen ervoor zorgen dat ze geen andere manieren vinden om daar te komen.Daarom voegen we voor het eerst entiteiten uit derde landen toe aan de Russische sancties voor tweeërlei gebruik. De Revolutionaire Garde van Iran heeft Rusland voorzien van Shahed-drones om civiele infrastructuur in Oekraïne aan te vallen. Daarom voegen we nu zeven Iraanse entiteiten toe aan ons regime voor tweeërlei gebruik. Ze hebben nu een volledig verbod om gevoelige items aan Rusland te verkopen. En we staan klaar om nog meer Iraanse en andere entiteiten uit derde landen op de lijst te zetten die gevoelige technologie aan Rusland leveren. Dit zou andere bedrijven en internationale handelaren sterk moeten afschrikken.

Mijn derde punt betreft de Russische propagandamachine. Poetin voert ook oorlog in de openbare ruimte, met een leger van propagandisten en desinformatienetwerken. Ze verspreiden giftige leugens om onze samenlevingen te polariseren. Daarom stellen we voor om de propagandisten van Poetin op de lijst te zetten, evenals aanvullende militaire en politieke commandanten. Hoge vertegenwoordiger Borrell zal u meer informatie geven over de aanbiedingen die we vandaag voorstellen.

We hebben nu de zwaarste sancties die ooit door de Europese Unie zijn ingevoerd. En we moeten ervoor zorgen dat ze strikt worden toegepast. Daarom introduceert ons 10e pakket nieuwe maatregelen om omzeiling te voorkomen. Dit is mijn vierde punt. We zullen oligarchen volgen die proberen hun activa te verbergen of te verkopen om aan sancties te ontsnappen. En samen met de lidstaten zullen we een overzicht opstellen van alle bevroren tegoeden van de Russische centrale bank die in de EU worden aangehouden. We moeten weten waar deze zich bevinden en hoeveel ze waard zijn. Dit is van cruciaal belang met het oog op het mogelijke gebruik van openbare Russische activa om de wederopbouw in Oekraïne te financieren.

En tot slot werken we nauw samen met de lidstaten, exploitanten en partnerlanden om omzeiling aan te pakken. Onze speciale gezant David O'Sullivan neemt contact op met derde landen om strikte uitvoering van sancties te garanderen en omzeiling te voorkomen. En volgende week organiseren we een Sanctiecoördinatorenforum, waar we onze internationale partners en lidstaten bijeenbrengen om de handhavingsinspanningen te versterken. Samen draaien we de schroeven van Rusland steeds verder aan. Ik roep de lidstaten op om dit nieuwe pakket sancties snel goed te keuren. Ons doel is om, samen met onze G7-partners, tegen 24 februari nog meer significante sancties van kracht te hebben - precies een jaar nadat Poetin zijn keizerlijke oorlog begon.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.