Bijgewerkt: 16 juni 2024

EU akkoord om internet veiliger te maken

Nieuws -> EU

Bron: EU Raad/Rijksoverheid
24-04-2022

Op 23 april 2022 is een belangrijke stap gezet met het voorlopige politieke akkoord dat de EU Raad en het Europees Parlement hebben bereikt over de Digital Services Act (DSA). Qua ambitie, de aard van de gereguleerde actoren en het innoverende aspect van het betrokken toezicht is de DSA een wereldprimeur op het gebied van digitale regulering.

Het DSA volgt het beginsel dat wat offline illegaal is, ook online illegaal moet zijn. Het heeft tot doel de digitale ruimte te beschermen tegen de verspreiding van illegale inhoud en de grondrechten van de gebruikers te beschermen.

Deze nieuwe EU-wetgeving regelt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van internetaanbieders, hostingbedrijven, online platformen, zoekmachines en marktplaatsen voor de activiteiten via hun diensten. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben vandaag een voorlopig politiek akkoord over de DSA bereikt.

In maart 2022 kwam er al een voorlopig politiek akkoord over de EU Digital Markets Act (DMA) die gaat zorgen voor extra markt-, en fusietoezicht op én concurrentieregels voor de wereldwijd grootste online platforms. Nederland is in Brussel één van de drijvende krachten achter de DMA en de DSA geweest die samen de basis vormen van nieuwe, moderne Europese wetgeving voor de digitale economie. De EU en haar lidstaten lopen met deze nieuwe standaard voor platformregulering straks wereldwijd voorop.

Foto Amstelveen
(Foto Martijn Beekman/Ministerie van Economische Zaken en Klimaat - 2022)

Micky Adriaansens (VVD) minister van Economische Zaken en Klimaat


Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): 'Vernieuwing van de Europese digitale markt is van belang om álle ondernemers groeikansen te geven, eerlijke concurrentie te bevorderen en consumenten te beschermen. De DMA en DSA brengen de digitale markt voor iedereen dichterbij. We blijven innovatie stimuleren, worden minder afhankelijk van grote platforms, creëren meer markttoegang en gaan de verspreiding van illegale inhoud, cybercriminaliteit en misleiding van consumenten en ondernemers tegen.'

Online-marktplaatsen. Gezien de belangrijke rol die deze actoren in het dagelijkse leven van de Europese consumenten spelen, zal de DSA de marktplaatsen een zorgvuldigheidsplicht opleggen ten aanzien van verkopers die hun producten of diensten op hun onlineplatforms verkopen. De marktplaatsen zullen met name informatie over de verkochte producten en diensten moeten verzamelen en weergeven om ervoor te zorgen dat de consumenten naar behoren worden geïnformeerd. De DSA voert een verplichting in voor zeer grote digitale platforms en diensten om de systeemrisico's die zij veroorzaken te analyseren en een analyse uit te voeren om de risico's te beperken.

Foto Amstelveen
(©RVD/Valerie Kuypers en Martijn Beekman - 2022)

Alexandra van Huffelen (D66) staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering


Deze analyse moet elk jaar worden uitgevoerd en zal een permanente monitoring mogelijk maken die gericht is op het verminderen van risico's in verband met verspreiding van illegale inhoud, negatieve effecten op de grondrechten, manipulatie van diensten met gevolgen voor de democratische processen en de openbare veiligheid, negatieve effecten op gendergerelateerd geweld en op minderjarigen en ernstige gevolgen voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de gebruikers.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering): 'Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken. Big tech-bedrijven moeten nu veel meer doen. Ze moeten bots en nepaccounts weren en samenwerken met onafhankelijke fact-checkers. Algoritmes die desinformatie stimuleren, moeten worden aangepast. Dat is een hele stap vooruit.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.