Bijgewerkt: 22 juni 2021

EU bestelt 300 miljoen extra doses van het BioNTech-Pfizer-vaccin

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
08-01-2021

De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten op 8 januari 2021 voorgesteld om nog eens 200 miljoen doses van het door BioNTech en Pfizer geproduceerde COVID-19-vaccin te kopen, met een optie op 100 miljoen bijkomende doses. Hierdoor zou de EU tot 600 miljoen doses van dit vaccin kunnen kopen, dat al in de hele EU wordt gebruikt.

De extra doses zullen vanaf het tweede kwartaal van 2021 worden geleverd. De EU heeft een brede portefeuille van vaccins verworven, die gebaseerd zijn op verschillende technologieën. Zij heeft tot 2,3 miljard doses van de meest veelbelovende kandidaat-vaccins voor Europa en haar buurlanden veiliggesteld. Naast het BioNTech-Pfizer-vaccin is op 6 januari 2021 een tweede, door Moderna geproduceerd vaccin toegelaten. Andere vaccins zullen naar verwachting binnenkort worden goedgekeurd.

Foto Amstelveen
(Bron EU Commissie - 2021)

Een flesje Pfizer-BionTech COVID-19 vaccin met 5 doses


Met deze vaccinportefeuille zou de EU niet alleen in de behoeften van haar hele bevolking kunnen voorzien, maar ook vaccins kunnen leveren aan haar buurlanden. De vaccinatie tegen COVID-19 ging overal in de Europese Unie van start op 27 december 2020. Het was een ontroerend moment, want een doeltreffend en veilig vaccin is onze enige uitweg uit de pandemie. De Europese Commissie heeft hard gewerkt om zich te verzekeren van voldoende dosissen en keurde een eerste COVID-19-vaccin goed, dat veilig en doeltreffend was bevonden. De vaccins worden tegelijkertijd en onder dezelfde voorwaarden naar alle EU-landen gezonden.

Voorlopig worden alleen mensen in prioritaire groepen gevaccineerd: ouderen en gezondheidswerkers. Maar er zullen al snel voldoende vaccins zijn voor iedereen in de EU. Zodra genoeg mensen zijn gevaccineerd, kunnen we geleidelijk terug naar ons normale leven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.