Bijgewerkt: 16 juni 2024

EU steunt start-ups op het gebied van kunstmatige intelligentie

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
26-01-2024

De Europese Commissie voert haar steun aan Europese start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) op, zodat zij betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI) kunnen ontwikkelen die de waarden en regels van de EU respecteert.

Het nieuwe AI-pakket omvat een breed scala aan maatregelen om deze start-ups en innovatie te ondersteunen, samen met een voorstel om bevoorrechte toegang tot supercomputers te bieden aan AI-start-ups en de bredere innovatiegemeenschap. Andere maatregelen zijn onder meer:

-het opzetten van AI-fabrieken en ervoor zorgen dat de AI-supercomputerinfrastructuur die beschikbaar is voor start-ups kan worden gekocht en geüpgraded

-een besluit om binnen de Commissie een AI-bureau op te richten dat het AI-beleid op Europees niveau kan ontwikkelen en coördineren en toezicht kan houden op de implementatie en handhaving van de AI-wet

-een EU-AI-start- en innovatiemededeling waarin belangrijke activiteiten worden geschetst, zoals financiële en aandelensteun, gemeenschappelijke Europese dataruimten en andere initiatieven.De Commissie zal samen met verschillende lidstaten ook twee Europese digitale-infrastructuurconsortia oprichten. Deze groepen zullen een gemeenschappelijke Europese infrastructuur op het gebied van taaltechnologieën en geavanceerde AI-tools ontwikkelen om steden te helpen processen te optimaliseren, van verkeer tot afvalbeheer.

De Commissie faciliteert en versterkt al jaren de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie in de hele EU om het concurrentievermogen te vergroten en het vertrouwen op basis van de EU-waarden te waarborgen. De in december 2023 overeengekomen EU-AI-wet is 's werelds eerste alomvattende wet inzake kunstmatige intelligentie en zal de ontwikkeling, inzet en introductie van betrouwbare AI in de EU ondersteunen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.