Bijgewerkt: 27 september 2024

EU werkt samen met VN om conflicten en crises aan te pakken

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
24-09-2024

Een delegatie van de Europese Commissie op hoog niveau had op 10 september 2024 in New York de 79ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) bijgewoond. De focus van de EU-betrokkenheid lag op het aanpakken van de ongekende reeks conflicten en crises in de wereld.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager, hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell, vicevoorzitter Dubravka Šuica en commissarissen Stella Kyriakides, Didier Reynders, Ylva Johansson, Janez Lenarčič, Jutta Urpilainen, Kadri Simson en Wopke Hoekstra de evenementen en bijeenkomsten organiseerd of eraan deelnamen met leiders en collega's van over de hele wereld.

Foto Amstelveen
(Foto Foto Dati Bendo/ © EU - 2024)

De leden van het College van de Europese Commissie op 11 september 2024 in Brussel

De EU en haar lidstaten komen naar de 79ste zitting van de Algemene Vergadering van de VN met het vaste voornemen om multilaterale oplossingen te promoten die gebaseerd zijn op het Handvest van de VN en deze te laten werken ten goede van iedereen. Dit jaar markeert een cruciaal reflectiepunt voor de VN. Zoals secretaris-generaal van de VN António Guterres in april zei: "We kunnen de problemen van de 21ste eeuw niet oplossen met hulpmiddelen van de 20ste eeuw." Het hoofdevenement, de 'Top van de Toekomst', dat vier jaar lang is voorbereid, is een belangrijke kans om gezamenlijk na te denken over hoe de VN geschikt moet zijn voor het doel en geschikt voor de toekomst.

Op vrijdag en zaterdag, 20 en 21 september, heeft vicevoorzitter Dubravka Šuica medeorganisator zijn en deelgenomen aan een aantal evenementen op hoog niveau tijdens de Actiedagen van de Top van de Toekomst over het versterken van jongeren en het opbouwen van veerkracht, duurzame ontwikkeling, intergenerationele eerlijkheid en demografie, en over het versnellen van de impactvolle inspanning van het Spotlight Initiative om geweld tegen vrouwen en meisjes te beëindigen.

Op 21 september had uitvoerend vicevoorzitter Vestager spreken op een rondetafelgesprek op hoog niveau over 'De basis leggen voor een digitale toekomst voor iedereen' en het Global Digital Compact besproken dat tijdens de Top moet worden overeengekomen en de daarin uiteengezette principes en acties ter ondersteuning van een open, vrije en veilige digitale toekomst voor iedereen die mensenrechten hoog houdt en digitale kloven overwint.

Op zondag 22 september 2024 hebben Hoge Vertegenwoordiger/Vicevoorzitter Borrell en Commissaris Urpilainen, samen met Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de EU vertegenwoordigden in een trilaterale bijeenkomst met de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties en bilaterale gesprekken gevoerd met de Secretaris-Generaal van de VN Guterres. Commissaris Urpilainen had de interactieve dialoog van de Top van de Toekomst 'Transforming global governance and turbocharging the implementation of the 2030 Agenda for sustainable development' bijgewoond.

Op dinsdag 24 september 2024 zullen Voorzitter von der Leyen en Hoge Vertegenwoordiger/Vicevoorzitter Borrell, samen met Voorzitter Michel, de openingssessie van het Algemeen Debat van de 79e Algemene Vergadering van de VN bijwonen. Hoge Vertegenwoordiger Borrell zal de VN-Veiligheidsraad toespreken tijdens de bijeenkomst op hoog niveau over Oekraïne. Commissaris Urpilainen zal het 'The Do's and Dont's of Sustainable Supply Chains' Panel openen op de Leaders' Summit van het UN Global Compact.

Op woensdag 25 september 2024 zal Hoge Vertegenwoordiger/Vicevoorzitter Borrell de EU vertegenwoordigen op de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20, georganiseerd door het Braziliaanse voorzitterschap van de G20. Commissaris Hoekstra zal namens de EU een toespraak houden op de bijeenkomst op hoog niveau over zeespiegelstijging.

Op donderdag 26 september 2024 zal Voorzitter Michel namens de EU een toespraak houden op het Algemeen Debat. Commissaris Kyriakides zal namens de EU een toespraak houden op de bijeenkomst op hoog niveau over antimicrobiële resistentie (AMR).

De EU en de VN: een partnerschap dat resultaten oplevert. Samen werken de EU en de VN aan het handhaven van het multilaterale systeem op basis van universele regels en waarden. In multilaterale fora en wereldwijd pakken de EU en de VN crises en uitdagingen aan om een vreedzame, rechtvaardige en duurzame wereld na te streven. Effectieve samenwerking tussen de EU en de VN is fundamenteel om de onderling verbonden mondiale uitdagingen van vandaag de dag aan te pakken, die individuele landen niet alleen kunnen aanpakken. Naast een belangrijke politieke partner van de VN zijn de EU en haar lidstaten gezamenlijk jaar na jaar de grootste financiële donor van het VN-systeem.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.