Bijgewerkt: 21 maart 2023

Ecobarrier wint internationale prijsvraag Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
24-01-2009

Vrijdag 23 januari 2009 heeft Amsterdam Airport Schiphol de prijswinnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd 'Create a barrier of Silence'. Het winnende ontwerp voor deze innovatieve geluidsreducerende voorziening bij de Polderbaan is de 'Ecobarrier' van Toine van Goethem.

Toine van Goethem heeft dit ontwerp ingediend in de categorie universiteiten en privé personen. Winnaar in de categorie ontwerpbureaus is 'Dobber' van Brandes en Meurs. In de categorie bedrijfsleven won 'Elevation' van Arup, Dura Vermeer en ONL de eerste prijs. Schiphol ontving in totaal 97 inzendingen uit 17 landen, onder meer uit China, Japan, Nieuw zeeland, de Verenigde Staten en vele Europese landen.

Ecobarrier Amstelveen
(Schiphol Group - 2009)

De Ecobarrier voldoet van alle inzendingen het best aan de gestelde eisen van duurzaamheid, innovatie en geluidsreductie


Wedstrijd

Amsterdam Airport Schiphol schreef in april 2008 een internationale wedstrijd uit voor het ontwerp voor een geluidwerende voorziening bij de Polderbaan. Met deze wedstrijd riep Schiphol onderwijsinstellingen, particulieren, ontwerpbureaus en bedrijfsleven op een duurzame oplossing te bedenken voor het complexe probleem van grondgeluid van startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan in Hoofddorp-Noord. Het winnende ontwerp is beloond met een bedrag van € 750.000 (€250.000 als categoriewinnaar en €500.000 voor het winnende ontwerp). De beide categoriewinnaars hebben ieder € 250.000 euro ontvangen.

Ecobarrier

De jury heeft met grote meerderheid de Ecobarrier als beste ontwerp aangewezen. Juryvoorzitter en President-directeur van Schiphol Group Jos Nijhuis: "De Ecobarrier is aantrekkelijk door zijn eenvoud, zijn innovatieve en dynamische karakter. Bovendien bevat het ontwerp  een aantal duurzame mogelijkheden, zoals algenkweek en bio-vergisting, en past het goed in het polderlandschap."

Afhankelijk van de goedkeuring van het bestemmingsplan en de vereiste toetsing van het ontwerp door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) kan worden begonnen aan de voorbereidingen van de bouwwerkzaamheden.

Jury

De ontwerpen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit de directie van Schiphol Group, mw ir H.M. Blank, directeur BVR adviseurs, dhr prof ir H.A.J. Henket, Supervisor luchthaven Schiphol, dhr ir W.M. Crouwel, Architect en dhr ir A.J.A. Uitterhoeve, Gemeente Haarlemmermeer en dhr M.C.M. Backx, voormalig voorzitter van de Bewonersvereniging Hoofddorp Noord. Alle genomineerde ontwerpen zijn te zien op www.schiphol.nl/ontwerpwedstrijdAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.