Bijgewerkt: 1 november 2024

Een culinaire middag op de begraafplaats

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
18-06-2008

Op donderdagmiddag 19 juni 2008 vond een opmerkelijke gebeurtenis plaats op begraafplaats Zorgvlied. De Nederlandse culinair journalist Johannes van Dam (1946) presenteerde samen met geschiedkundige Jeanette Diepenbroek het nieuwe boek:
“Een hele troost”.

Op 31 pagina’s wordt de eeuwenlange traditie van de rouwmaaltijden beschreven. Een traditie die heden niet meer in gebruik is na afloop van de meeste Nederlandse begrafenissen. De rouwende familie krijgt tegenwoordige een bakje troost met cake na de begrafenis of crematie, in een sfeerloze zaal. Zij kunnen de nabestaanden condoleren en nog wat bijpraten. Het belangrijke moment, afscheid nemen van een geliefde na de ceremonie, wordt veelal op een simpele manier afgedaan.

In België, maar ook in Limburg en Brabant is het nog vaak een gebruik om na de begrafenis met de hele stoet naar een restaurant te rijden. Hier houdt de rouwende menigte een gezellige bijeenkomst. Meestal wordt er eerst een drankje op de overledene gedronken en dan krijgt men bijvoorbeeld soep en een broodmaaltijd. De opdracht van de directie van Zorgvlied is goed volbracht. Op een stijlvolle manier werd het boekje samengesteld met mooie foto’s en teksten.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Arpad Nesvabda verwelkomt alle aanwezigen
en kondigt de sprekers aan


Hierdoor wordt de lezer duidelijk gemaakt dat Zorgvlied probeert een oude traditie in een nieuw jasje te presenteren om begrafenissen af te sluiten in de stijl van de 21ste eeuw. Cateraars, hapjes, live muziek, moeten de eeuwenlange traditie van de rouwmaaltijden weer  nieuw leven in blazen na het afscheid.

In het boek wordt beschreven hoe de koffie en de cake (de vroegere leedkoek) niet meer weg te denken zijn van de uitvaarten in Nederland, over het droefbier, champagne met oesters en de dumplings. Johannes van Dam presenteert de dumplings (“flappen”) als de nieuwe manier van rouwmaaltijd. Flappen kunnen zoet of hartig zijn en ze worden gekookt of gebakken in honderden varianten, in verschillende keukens over de hele wereld.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Jeanette Diepenbroek vertelt over de totstandkoming van het boek


Ze zijn gemaakt uit deeg en gevuld met gehakt of groente of kaas. Het gevulde deeg moet nog een behandeling ondergaan, ze worden gestoomd of ondergedompeld in kokende olie. Volgens de schrijvers wordt de koffie met cake snel vergeten, als de rouwende familie de flappen ziet. Vooral als de flapjes “met versterkende drank” worden genuttigd.

De schrijvers van het boek gaan verder in op de rouwtradities van de katholieken, Antillianen, Joden, moslims, Indische moslims;- christenen en Molukkers, hindoes, Chinezen, Surinaamse creolen en er wordt een aantal recepten gegeven.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het aanwezige publiek luistert naar de sprekers


Arpad Nesvadba, directeur van de begraafplaats verwelkomde de gasten bij deze presentatie van de Zorgvlied catering. Volgens de directeur is de taak van Zorgvlied, om op de vragen van het publiek in te spelen en adviezen uit te brengen over de hele ceremonie. Van het begin tot het eind, als de laatste aanwezigen weer weggaan na de uitvaart. Er is een groeiende belangstelling voor een andere invulling van het troostrijk samenzijn direct na een uitvaart.

Nesvadba meldde, dat Zorgvlied graag op de mogelijkheden wil wijzen om na de condoleance het samenzijn van de overlevenden voort te zetten in een rouwmaaltijd. Daarom gaf de directie van de begraafplaats de culinaire schrijver Johannes van Dam en Jeanette Diepenbroek de opdracht om een boek te schrijven over deze materie.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Johannes van Dam


Na de toespraak van Nesvadba kreeg mevrouw Diepenbroek het woord. Zij vertelde in haar toespraak over de gewoontes na de begrafenis en over het boek “ Een hele troost”. Hierin komen veel mensen aan het woord, zoals de ziekenhuispredikant, socioloog, uitvaarverzorger, rabbijn, psycholoog, dominee, priester, restauranthouder, schrijver, kok en de maatschappelijke werker.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Van Dam tijdens zijn toespraak


Na haar toespraak was Johannes van Dam aan de beurt om over de opdracht van Zorgvlied te spreken. Het was voor hem ontzettend nuttig om aan het boek te werken, want het rouwproces is meestal niet iets, dat je alleen doet. Het gebeurt vaak met heel veel mensen. Er is een overkoepelend gerecht, dat je kunt gebruiken om in plaats van de overbekende cake op te dienen: de flapjes of halve maandjes. De flapjes waren één van de bijdragen die de heer Van Dam aan Zorgvlied te bieden had. Het is eigenlijk een heel simpel te bereiden hapje, niet duur en je kunt het met één hand nuttigen.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Remco Pols vertelt over de ontwikkelingen op het gebied van de begrafenissen


Na de toespraak kreeg wethouder ruimte, bouwen en wonen de heer Remco Pols (PvdA) het culinaire boek uitgereikt en hij vertelde over het gebruik van de rouwmaaltijden in Nederland. Volgens hem is er nu een kleine revolutie gaande op de begraafplaatsen en de ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Wat in de jaren 80 voor onmogelijk werd gehouden, wordt nu mogelijk en wordt vandaag de normaalste zaak van de wereld: na de begrafenis of crematie een maaltijd aanbieden.

Vervolgens zei de wethouder dat de mensen energie nodig hebben om het leven weer op te pakken na een zo groot verlies en dat een andere afronding hiertoe kan bijdragen. Hij feliciteerde Zorgvlied met het unieke initiatief en de schrijvers van het boek.

Na de toespraken mochten de gasten de verschillende locaties op de begraafplaats bezoeken. Zij konden onder andere in het paviljoen en in een tentencomplex Hollandse hapjes proeven en Oosterse hapjes en drankjes nuttigen onder de muzikale begeleiding van het gamelanensemble Widosari.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Johannes van Dam gaat weer naar huis,
na zijn optreden als flappenspecialist


Omdat de afgelopen jaren de uitvaarten persoonlijker zijn geworden en de nabestaanden een meer persoonlijke sfeer na de begrafenis proberen te creëren, speelt Zorgvlied hier op een positieve manier op in. Zo probeert Zorgvlied om het rouwproces dragelijker te maken voor de nabestaanden, om en in plaats van koffie en een plakje cake, een mooi ‘feest’ te bouwen. Dat draagt bij in het verwerken van het verlies.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.