Bijgewerkt: 22 december 2024

Een dagje uit sinds 2009 is fors duurder geworden

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
07-08-2014

Een dagje uit is de afgelopen vijf jaar flink in prijs gestegen. De entree voor bioscoop en theater, maar ook van dierentuinen en attractieparken en het vervoer er naartoe zijn flink duurder geworden. De prijs van een hapje eten buiten de deur steeg minder hard - meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek

Kaartjes voor bioscopen, theaters en festivals zijn tussen juli 2009 en juli 2014 een kwart duurder geworden. Een van de redenen is de verhoging, halverwege 2011, van de btw op podiumkunsten van 6 naar 19 procent. Een jaar later werd deze btw-verhoging teruggedraaid en vielen podiumkunsten weer onder het lage btw-tarief. Vanwege de bezuinigingen op subsidies daalden de prijzen echter niet terug naar het niveau van vóór de btw-verhoging. Bezoekers van podiumkunsten betalen daarom meer voor de voorstellingen. Het algemene prijspeil voor alle consumptieve uitgaven ging in dezelfde periode met ruim 11 procent omhoog.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Zandsculpturen in Garderen, Veluwe. Het thema dit jaar is in het Zandsculpturenfestijn 'De Gouden Eeuw' (17de eeuw). Op dit (zand)kunstwerkje is een deel van een middeleeuwse markt te zien. Voor 8 euro valt de entreeprijs nog wel mee, maar met de kosten voor de reis, de koffie met gebak en daarna nog een lunch wordt 'een dagje uit' toch wel aardig prijzig


De toegangsprijzen van attractieparken, dierentuinen en musea stegen de afgelopen vijf jaar gemiddeld 19 procent, wat bijna twee keer zo veel is als de inflatie in diezelfde periode. Entreeprijzen stegen onder meer, doordat exploitanten hun product aantrekkelijk wilden houden of nog aantrekkelijker wilden maken door uitbreiding, modernisering en een verbetering van de dienstverlening.

Ook de vervoerskosten van een dagtrip zijn hoger geworden. In vijf jaar tijd steeg de prijs van het openbaar vervoer en de taxi met gemiddeld 17 procent. Wie met de eigen auto ging was nog duurder uit, omdat benzine, mede door belastingverhoging, in diezelfde periode 27 procent duurder werd. Voor parkeren moest gemiddeld 20 procent meer betaald worden.

Tijdens of na het dagje uit wordt ook wel buiten de deur gegeten. Eten in een fastfoodrestaurant, of iets halen bij een afhaalservice werd de afgelopen vijf jaar ook duurder, maar de prijsstijging met 12 procent ging vrijwel gelijk op met de inflatie. De prijsstijging in restaurants was met 9 procent zelfs iets lager dan de inflatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.