Bijgewerkt: 20 april 2024

Een decennium van de Zon

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA
03-07-2020

Sinds juni 2010 kijkt NASA's Solar Dynamics Observatory - (SDO) - nu al meer dan 10 jaar non-stop naar de Zon. Vanuit zijn baan in de ruimte rond de aarde heeft SDO 425 miljoen hoge-resolutie beelden van de Zon verzameld, die in de afgelopen 10 jaar 20 miljoen gigabytes aan gegevens hebben vergaard. Deze informatie heeft talloze nieuwe ontdekkingen mogelijk gemaakt over de werking van onze dichtstbijzijnde ster en hoe deze het zonnestelsel beïnvloedt.



Met een drie-eenheid van instrumenten legt SDO elke 0,75 seconden een beeld van de zon vast. Alleen al het Atmospheric Imaging Assembly (AIA) instrument legt elke 12 seconden beelden vast op 10 verschillende golflengten van licht. Deze 10 jaar durende tijdsverloop toont foto's genomen op een golflengte van 17,1 nanometer, wat een extreme ultraviolette golflengte is die de buitenste atmosferische laag van de zon - de corona - laat zien. Door elk uur een foto te maken, condenseert de film een decennium van de zon in 61 minuten. De video toont de stijging en daling van de activiteit die optreedt als onderdeel van de 11-jarige zonnecyclus van de Zon en opmerkelijke gebeurtenissen, zoals transitterende planeten en uitbarstingen. De aangepaste muziek, getiteld 'Solar Observer', werd gecomponeerd door muzikant Lars Leonhard (https://www.lars-leonhard.de/ ).

Terwijl de SDO een knipperoog naar de zon heeft gehouden, zijn er een paar momenten geweest dat het gemist heeft. De donkere frames in de video werden veroorzaakt door de Aarde of de Maan die SDO verduistert als ze tussen het ruimteschip en de Zon passeren. Een langere verduistering in 2016 werd veroorzaakt door een tijdelijk probleem met het AIA-instrument dat na een week met succes werd opgelost. De beelden waar de Zon buiten het centrum staat werden geobserveerd toen SDO zijn instrumenten aan het kalibreren was.

SDO en andere NASA-missies zullen de komende jaren onze Zon blijven observeren en zo meer inzicht geven in onze plaats in de ruimte en informatie verstrekken om onze astronauten en middelen veilig te houden. Enkele opmerkelijke gebeurtenissen verschijnen kortstondig in dit tijdsverloop.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.