Een leerzame Bevrijdingsdag 2012 in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Amstelveenweb
07-05-2012
Op zaterdag 5 mei 2012 vierde Nederland, maar ook Amstelveen de 67e Bevrijdingsdag. De echte Bevrijdingsdag (VE Day= Victory in Europe Day) vond plaats op 7 mei en 8 mei 1945. Dit is de datum, waarop de deelnemers van de alliantie van de Tweede Wereldoorlog; (Groot-Britannië, Sovjet-Unie, USA) formeel de onvoorwaardelijke overgave van de strijdkrachten van nazi-Duitsland en het einde van Adolf Hitler's Derde Rijk hebben aanvaard.
Door de nieuwe samenstelling en nieuwe naam hebben de organisatoren, nu van het Comité Amstelveen Oranje, het programma in Amstelveen ook anders samengesteld, dan in de afgelopen decennia.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Veel mensen kwamen naar het Cobra Museum om de Vrijheidslezing van Dick Leurdijk te beluisteren
De belangrijkste wijziging van het Bevrijdingsdagprogramma was de Vrijheidslezing in het Cobra Museum door Dick Leurdijk. Hij is een bekend TV- en radiocommentator en oud-onderzoeker bij Instituut Clingendael, met grote deskundigheid op het gebied van internationale conflicten en - veiligheidsvraagstukken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Zelfs een kleine orkestje werd ingehuurd, om de sfeer te verhogen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Kees Koot, penningmeester van het Comité Amstelveen Oranje verwelkomt de presentator en het publiek in het Cobra Museum
Het thema van de Vrijheidslezing van de heer Leurdijk was eigenlijk niet de vrede, maar de vele oorlogen en internationale crisissituaties in Irak, Afghanistan, Syrië, Iran, Somalië, Libië het Midden Oosten, voormalig Joegoslavië en de rol van de VN tijdens deze conflicten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De heer Dick Leurdijk tijdens zijn presentatie
De problematiek, hoe de verschillende VN secretarissen op bepaalde conflicten in het Midden-Oosten regeerden was opvallend te noemen. Vooral toen de heer Leurdijk zijn mening had uitgesproken over een aantal zeer slechte beslissingen van hoge VN functionarissen. Dat was voor de aanwezigen in de zaal een punt, waarover later na de lezing, sommigen nog moesten nadenken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De mensen luisteren aandachtig naar het verhaal van de presentator
Een andere nadenkertje van de heer Leurdijk: ꞌIk zie ook een veranderde betekenis van de viering van 4 en 5 mei. Wij staan hier niet alleen stil bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog, maar wij betrekken ook nadrukkelijk de gevallenen bij verschillende oorlogssituaties en bij internationale vredesmissies.
Daarmee krijgt de oorspronkelijke opzet van de 4 en 5 mei herdenking, naast de nationale- ook de internationale dimensie. Namelijk het besef, dat het behoud van de internationale vrede en veiligheid niet alleen binnen de landsgrenzen kan gebeuren.
Bevrijdingsdag heeft daarmee twee kanten gekregen. Enerzijds de concrete herinnering aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en anderzijds het besef, dat in vele delen van de wereld een Bevrijdingsdag een ideaal isꞌ - aldus de heer Leurdijk.
Daarna kregen de aanwezigen een zware les over de Koude Oorlog en de Arabische Lente en toen de mensen de zaal verlieten na de lezing en op het koude en winderige Stadsplein liepen, kregen ze toch een gevoel van opluchting.
Iedereen realiseerde zich opeens, dat hier in Nederland al 67 jaren lang vrede is en eigenlijk moeten wij ons gelukkig prijzen, dat hier geen dictatuur is, geen bloedige oorlog wordt gevoerd en iedereen rustig in vrede kan leven. De Bevrijdingsdag in Nederland is een volksfestijn geworden, bijna zonder nog aan de oorlog te denken, omdat de echte betekenis bij veel mensen in Nederland is vergeten, of zelfs bij vele jongeren onbekend.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Cor Aarts, voorzitter van Amstelveen Oranje, onthaalt de Amstelveners op het podium
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De atleten van de Startbaan hebben het niet echt warm, maar ze moeten nog even wachten
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Oorlogsveteraan de heer Franken arriveert in een oude legerjeep
Om een uur of 12 kwamen de antieke legervoertuigen van het bevrijdingsleger van de USA en GB van de vereniging ꞌKeep Them Rollingꞌ via de Rembrandtweg. Het bevrijdingsvuur, dat door de leden van de Atletiek Vereniging Startbaan uit Wageningen is gehaald, werd in ontvangst genomen door oorlogsveteraan, de heer Franken, die in een jeep kwam aanrijden.
De heer Franken stapte uit het voertuig bij het podium, waar burgemeester Jan van Zanen en Cor Aarts, voorzitter van Comité Amstelveen Oranje hem ontvingen. Daarna hebben burgemeester Van Zanen en de heer Franken samen het Bevrijdingsvuur in het Stadshart Amstelveen aangestoken en de 67ste Bevrijdingsdag was begonnen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De atleten overhandigen de brandende fakkel aan oorlogsveteraan, de heer Franken
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De heer Franken en burgemeester Van Zanen steken samen het Bevrijdingsvuur aan met de fakkel uit Wageningen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Van de andere kant van de weg volgen de burgers de serie acties op het podium
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Het Bevrijdingsvuur moet altijd branden!
Burgemeester Jan van Zanen bedankte de lopers van Atletiek Vereniging Startbaan, de vrijwilligers van Keep Them Rolling en in een kort toespraak sprak hij over de Bevrijdingsdag: ꞌHet thema van 4 en 5 mei is vrijheid geef je door!ꞌ
ꞌWij hebben net een lezing bijgewoond in het Cobra Museum van de heer Leurdijk en de strekking van zijn betoog is, dat wij hebben het in onze oren moeten knopen, in onze harten moeten sluiten, dat vrijheid, de Bevrijdingsdag voor ons een normale zaak is, maar in heel veel landen, voor heel veel mensen het is helemaal niet vanzelfsprekend.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Burgemeester Jan van Zanen tijdens zijn Vrijheidstoespraak
Met U dank ik voor de verkregen vrijheid en ik weet, zoals dat de hier aanwezige veteranen dat ook doen, dat wij daarvoor moeten vechten en om enken, niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen! Ik wens ook voor alle Amstelveners een prachtige Bevrijdingsdag!ꞌ - eindigde vervolgens burgemeester Jan van Zanen zijn toespraak.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Na de toespraak zingt iedereen het Wilhelmus
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Veel mensen in het Stadshart doen mee met de samenzang
Daarna hebben de aanwezigen het volkslied Wilhelmus gezongen en na het hijsen van de vlaggen, begon op het Stadsplein de optocht van de oude oorlogsvoertuigen van Keep Them Rolling. Dat de oude legervoertuigen van bijna 70 jaar na dato nog steeds rijden, is een wonder, maar de vreselijke dieselstank op het plein was niet te harden. Maar ondanks dat, vonden veel mensen het machtig mooi, toen ze de soms gigantische legervoertuigen met de Engelse en Amerikaanse vlaggen beklommen. Er werden zelfs onder de voertuigen foto’s gemaakt, de kinderen mochten achter het stuur van een jeep zitten en alles aanraken, dus voor velen werd een droom de weer werkelijkheid.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Hier wordt ook het Wilhelmus gezongen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De antieke legervoertuigen van Keep Them Rolling rollen binnen in het Stadshart Amstelveen
Op het Stadsplein werden op een groot podium nog muzikale programma’s opgevoerd, door de feestband Jamento, Olga Commandeur kwam met haar programma “Mag ik deze Dans van U“ en met de achtergrondmuziek van de oorlogsjaren in de sfeer van Glenn Miller, The Andrew Sisters en Vera Lynn Om ongeveer 18 uur werd de 67ste Bevrijdingsdag ook in Amstelveen afgesloten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De oorlogs-Harleys rijden nog steeds, alleen de motorrijders zijn vervangen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Je moet echt naar schone lucht happen, als zo een wagen gaspuffend langsrijdt
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Het hele Stadsplein van Amstelveen is 'bezet' door de Amerikanen en de Engelsen
De redactie van Amstelveenweb zag hoeveel werk en tijd de vrijwilligers van het Comité Amstelveen Oranje in het organiseren van de Koninginnenach, de Koninginnedag, de Dodenherdenking en de Bevrijdingsdag hebben gestoken. Ook het daadwerkelijke fysieke werk moeten we niet vergeten, werk dat de mensen van deze organisatie al jaren verrichten. Hulde!