Bijgewerkt: 25 juli 2024

Een lichte tint, of een lichte teint?

Nieuws -> Taal

Bron: Taaltip
17-01-2011

Tint betekent 'kleur(nuance)'. Een lichte tint is bijvoorbeeld juist in iets in een lichte tint schilderen en op zoek zijn naar een trouwpak in een lichte tint.

Teint betekent eveneens 'kleur(nuance)', maar wordt specifieker gebruikt: voor de kleur van de huid, en dan meestal de gezichtshuid. Een lichte teint wil veelal zeggen 'een bleke gezichtshuid', en een frisse teint 'een mooie gezichtshuid'.

Tint gaat terug op het Franse teint; het is daaraan al in de twaalfde eeuw ontleend. In de vijftiende eeuw werd teint nogmaals geleend, waarbij de Franse uitspraak en spelling bewaard zijn gebleven.

Popular Linguistics Magazine online

Dit weekeinde verscheen het eerste 'nummer' van het Popular Linguistics Magazine, een nieuw online tijdschrift met populair-wetenschappelijke artikelen over taal en taalwetenschap. Er staan vooral bijdragen in van jonge Amerikaanse taalkundigen. De eerste aflevering bevat onder andere een essay over de vraag wat het nut is van taalkunde, een beschrijving van taalkundig veldwerk en een artikel over de voors en tegens van tweetalig onderwijs.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.