Een nieuwe toekomst voor de Amstelveense bunker
Nieuws -> GemeenteBron: Herbert Raat
24-11-2015
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)
Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog
In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers een kleine bunker gebouwd aan de Wolfert van Borsselenweg. De bunker is ook gebruikt als jongerencentrum, maar volgens overlevering was dat geen succes. De bekende Amstelveense fotograaf Anko Stoffels vroeg me, of hij de bunker mocht kopen van de gemeente. De bedoeling van hem is om hem in originele staat terug te brengen.
(Bron H. Raat - 2015)
Wethouder Raat en burgemeester Van 't Veld poseren voor de bunker op 19 november 2015
Elk kwartaal bezoeken onze burgemeester Mirjam van ‘t Veld en ik gemeentelijk vastgoed. Zo kwamen we vorige week ook bij de bunker. Veel historische gebouwen zijn gesloopt in Amstelveen, net als op veel andere plekken in Nederland. Zo werd er op 7 november 1963 in de Amstelveense gemeenteraad zelfs een voorstel besproken om het Oude Dorp maar helemaal af te breken en te vervangen door een kantoor en een nieuwbouwwijk. Het is er gelukkig net niet van gekomen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)
Toen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog beslag legden op de Pauluskerk, werd de kerktoren gesloopt, zodat de toren niet kon dienen als herkenningsbaken. Toch bleef de angst voor een bombardement bestaan. Daarom kapten ze in 1943 bomen in het parkje aan de Wolfert van Borsselenweg, tegenover de Pauluskerk en bouwden een kleine bunker
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2002)
Op deze foto van 1942 is de torenspits van de Pauluskerk verwijderd op last van de Duitsers. Zij waren bang, dat de toren als baken zou dienen voor de Engelse en Amerikaanse bommenwerpers
Wij vinden, dat de bunker behouden moet blijven. Daarom gaan we aan de slag om de bunker een nieuwe (positieve) toekomst te geven als fotostudio, of galerie. Verkopen doen we niet, want onze historie doen we niet de verkoop. Op de site van AmstelveenWeb.com staat de geschiedenis van de bunker beschreven.