Een zeer warm middeleeuws ridderspektakel
Nieuws -> Amsterdamse BosBron: Amstelveenweb
21-08-2012
De Stichting Ridderspektakel organiseerde op zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2012 een Ridderspektakel in het Amsterdamse Bos. In de zinderende hitte, het was in de zon zeker 40°C, dus voor de vele reënactors die de historische gebeurtenissen uitbeeldden in middeleeuws kostuums, was het een ware lijdensweg. Eén van de spelers verwoordde het als: "vanmiddag ben ik half gaar, vanavond gaar!"
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De locatie van het Ridderspektakel in het Amsterdamse Bos
Het tweedaagse evenement vond plaats op dezelfde locatie als de 'Fantastic Amsterdam' in 2009, op het Arena terrein naast de Amsterdamse manege. Er was een kampement opgeslagen met in de diverse tenten allerlei ambachten. Zo was er een smid, een papiermaker, een kruidenvrouw en veel verkooptentjes met zwaarden en schilden voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen. Bij sommige tenten zat de middeleeuwse familie bij elkaar met een pruttelende pan op het open vuur.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De bewoners van het kampement lopen even rond
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Hier krijgen de bezoekers een uitleg over de boogschutters in de middeleeuwen
De kinderen werden zeker niet vergeten en zij konden touw draaien, naar de boogschutters wedstrijd kijken, naar een ridderverhaal luisteren, maar ze konden ook allerlei spelletjes doen, of een opleiding volgen voor ridder.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Boogschutters in actie
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Op het terrein staan veel tenten met koopwaar. Hier de tent van Pagan Ways dat gespecialiseerd is in exclusieve Keltische, Germaanse, Viking, middeleeuwse en fantasy kleding
De tenten stonden langs de rand van de Arena en op het middenterrein waren grote tenten met banken en tafels geplaatst. Daar konden de bezoekers een hapje en drankje nuttigen en even in de schaduw uitpuffen. De hitte op het open terrein was bijna niet te harden. Gelukkig was er af en toe een beetje wind en dat kon iedereen waarderen. Voor de kinderen hadden de organisatoren grote bakken water neergezet, waar ze in ieder geval hun hoofd in het water konden afkoelen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Hier is een workshop over handgemaakt / geschept papier
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De pannen staan al op het vuur voor het middageten
Als eerste actiepunt van de zaterdag bekeek de redactie van Amstelveenweb een demonstratie van de boogschutters, uitgevoerd door de leden van de Dutch Warbow Society. Het doel van de society is het promoten en in stand houden van de traditie van de middeleeuwse Engelse Oorlogsboog. De herkomst van de longbow gaat eeuwen terug in de tijd. Het gebruik van bogen gaat terug tot de prehistorie, maar de Engelse longbow werd vooral na 1181 populair.
De demonstratie trok vele bezoekers en de leden van de boogschutter vereniging kon hun (oorlogs)kunsten laten zien. Veel kinderen hadden ook hun speelgoedzwaarden en schilden bij zich en ze liepen trots rond met hun riddergereedschap op het kampement.
Na de boogschutter demonstratie en een rondwandeling langs de diverse tenten ging de redactie even naar huis om op te frissen en af te koelen. Om half drie was de redactie weer terug in de Arena, waar honderden mensen zich al hadden verzameld rond het afgeschermde deel van het riddertoernooi veld.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De ridders maken zich klaar voor het toernooi
Eerst moesten de ridders te paard oefenen, dus 'konijnen', een nepvarken en appels spiesen aan hun speer, maar ook lans- en ringsteken en het publiek vond het prachtig. De gastheer wist goed in te spelen op het publiek, met name op de kinderen, zodat de ridders de aanmoedigingen kregen die ze nodig hadden om elkaar te verslaan.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Het is erg warm in zo'n harnas
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De gastheer van het riddertoernooi vertelt het publiek over het spannende riddertoernooi dat gaat beginnen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Deze ridder maakt geen grapjes
Want het hoogtepunt was het riddertoernooi, toen de ridders in harnassen (bloedheet) elkaar uitgedaagden en met een lans probeerden elkaar van het paard te duwen, of te verwonden. Niet echt verwonden natuurlijk, maar een dergelijk gevecht kan gevaarlijke momenten opleveren voor mens en paard. De harnassen waren inderdaad nodig, want het gevecht gebeurde niet echt op een kinderachtige manier. Gelukkig overleefden de ridders de strijd en dankzij de gastheer genoot iedereen van dit evenement.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Als een paard steigert, dan is het uitkijken voor de ridder en de omstanders
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Een kleine appel doorsnijden met je zwaard van een rijdend paard is erg gevaarlijk, deze ridder smokkelde want hij gebruikte een bijl!
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
De ridder boort in het schildje met zijn lans. Het lukt nu wel, maar het is lastiger, dan je denkt
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Katrina, de enige vrouwelijke ridder heeft het schildje niet geraakt
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Een van de gevaarlijkste momenten van het riddertoernooi
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Na het riddertoernooi is er een moment van rust. Hier onder de grote tent in de schaduw gebruiken de mensen een hapje en drankje
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Veel kinderen en volwassenen maken gebruik van het koude water in de tonnen. Tegen zonnesteek is het een goede remedie, maar ondanks dat kregen veel mensen (en dieren) last van de zinderende hitte
Het was een geslaagd middeleeuws uitstapje in de 21ste eeuw, naar een bijna vergeten manier van leven. Ondanks de hitte was er veel publiek op af gekomen en genoot zowel jong als oud van het festijn. Organisator Mark van der Stelt liep geregeld rond op het kampement en controleerde de correcte uitvoering van de taken. Nou, de taken werden zeer correct uitgevoerd en hij kan met gerust hart het volgende Ridderspektakel voorbereiden. Als u het heeft gemist is het zeker de moeite waard om een volgende keer ook te komen.