Bijgewerkt: 22 november 2024

Eerste Kamerleden positief voor alternatief verhuurdersheffing

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
18-12-2012

Vanuit de Eerste Kamer is positief gereageerd op het Huur en Bouwalarm, dat Woonbond en FNV Bouw vandaag sloegen. Alle aanwezige senatoren zeiden de gevolgen van de verhuurdersheffing zeer nadelig te vinden voor zowel huurders, werkgelegenheid en samenleving. Zij willen, dat er een investeringsalternatief wordt onderzocht.

Woonbond en FNV Bouw hebben er bij herhaling op gewezen, dat een investering door woningcorporaties van 5 miljard euro in nieuwbouw het Rijk 2,5 miljard euro oplevert door inkomsten uit BTW en loonbelasting. De senatoren van CDA, GroenLinks, PvdA, SP en VVD willen pleiten voor extra tijd om de mogelijkheden van dit alternatief zorgvuldig te onderzoeken.

westhove Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een huurflat in Amstelveen, Westwijk


De verhuurdersheffing houdt in, dat het Rijk aan verhuurders een heffing oplegt van jaarlijks 2 miljard euro. Om dat mogelijk te maken komen er wat het Rijk betreft inkomensafhankelijke huurverhogingen van 4 tot 9 procent. Verhuurders geven aan zij daarmee bij lange na niet uit de kosten zijn.

Bouw- en renovatieprojecten worden stopgezet, onderhoud gaat er bij inschieten en ook voor investeringen in duurzaamheid en leefbaarheid zal geen geld meer zijn. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting , een autoriteit in de volkshuisvesting, becijferde dat de verhuurdersheffing leidt tot het faillissement van meer dan 40 woningcorporaties.

Onder huurders, woningzoekenden en ook verhuurders is groot verzet tegen de verhuurdersheffing en de huurverhogingen. In korte tijd plaatsten ruim 13.000 mensen hun digitale handtekening op huuralarm.petities.nl.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.