Bijgewerkt: 23 april 2024

Eerste LEED Platinum certificaat voor Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amsterdam Airport Schiphol
17-01-2011

Amsterdam Airport Schiphol heeft het LEED Platinum certificaat voor duurzaam bouwen toegekend gekregen voor kantoorgebouw TransPort op Schiphol-Oost. Het is voor het eerst dat de United States Green Building Council  (USGB) dit internationale certificaat uitreikt aan een Nederlands gebouw.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is het internationale duurzaamheidkeurmerk dat bouwwerken wereldwijd beoordeelt op vijf milieuthema's: duurzame locatie; efficiënt gebruik van water;  energie en sfeer; materialen en middelen en kwaliteit van het binnenmilieu. TransPort is op het hoogste niveau 'Platinum' gewaardeerd.

"Drie jaar geleden zijn we gestart met de ontwikkeling van TransPort met de ambitie om volgens de hoogste internationale standaard een commercieel en duurzaam kantoorgebouw te realiseren. We zijn trots dat onze inspanning beloond is met dit internationaal gerenommeerde certificaat. Dit is vrij uniek.

LEED Platinum was nog niet eerder toegekend in Nederland en zelfs op Europees niveau betreft het het derde certificaat op Platinum niveau. We zijn ook zeer verheugd dat transavia.com en Martinair zeer tevreden zijn over hun nieuwe duurzame hoofdkantoor. We investeren veel in duurzaamheid en een prettig vestigingsklimaat, belangrijke onderdelen van de strategie van Schiphol", aldus Executive Vice President & CCO Schiphol Group, Maarten de Groof.

LEED

LEED staat voor 'The Leadership in Energy and Environmental Design'. Het is een methode voor het beoordelen van de duurzame kwaliteiten van het ontwerp, de realisatie en het beheer van gebouwen. De methode is ontwikkeld door de U.S. Green Building Council (USGBC), een non-profit organisatie waarin alle sectoren van de bouw zijn vertegenwoordigd.

De wereldwijde inspanning om duurzaam vastgoed te realiseren zijn groot. Er zijn wereldwijd 6.326 projecten LEED gecertificeerd, waarvan 1.458 Certified, 2.066 Silver, 2.432 Gold en 371 Platinum (peildatum: december 2010). Van deze 371 Platinum projecten staan er 7 in Europa, waarvan 3 (inclusief TransPort) nieuwbouw kantoorprojecten. De andere kantoorprojecten met Platinum zijn te vinden in Duitsland en Finland. Transport heeft in april 2010 ook het eerste BREEAM-NL certificaat voor duurzaam bouwen toegekend gekregen.

TransPort

TransPort heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van 11.200 m². De bouw is gestart op 17 maart 2009. Het duurzame concept en het architectonisch ontwerp zijn in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam tot stand gekomen. De bouw is gerealiseerd door Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk. Voor de begeleiding van de LEED accreditatie was BenR Adviseurs voor duurzaamheid uit Amersfoort betrokken. Transport is het (nieuwe) hoofdkantoor van transavia.com en Martinair. transavia.com is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het kantoorgebouw.

Schiphol Real Estate

Schiphol Real Estate, 100% dochter van Schiphol Group, houdt zich bezig met het ontwikkelen van, het beleggen in en het beheer en de exploitatie van commercieel vastgoed. TransPort is een ontwikkeling en belegging van Schiphol Real Estate.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.