Bijgewerkt: 15 april 2024

Eerste doorstroomwoning voor slachtoffer mensenhandel

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
01-11-2013

Op vrijdag 1 november 2013 is de sleutel overhandigd van de eerste doorstroomwoning in de Stadsregio Amsterdam voor slachtoffers van mensenhandel. Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, Portefeuillehouder Wonen van de Stadsregio Amsterdam Robert Linnekamp, Wethouder Wonen van Purmerend Hans Krieger en regiodirecteur Anita Schaaij van zorgorganisatie HVO-Querido wensten de nieuwe bewoner een mooie toekomst.

Eberhard van der Laan vroeg de Stadsregio vorig jaar zomer woningen beschikbaar te stellen voor slachtoffers van mensenhandel. Omdat het gaat om mensen die afwachten, of zij een verblijfsvergunning zullen krijgen, bleek passende huisvesting geen vanzelfsprekende zaak. De wetgeving voorziet niet in woningen van zo’n tijdelijke aard. De Stadsregio is daarom samen met haar gemeenten en diverse corporaties op zoek gegaan naar een geschikte vorm, die werd gevonden in de doorstroomwoningen.

sleutel Amstelveen
(Foto Theo van Zoggel - 2013)

Vlnr.: Portefeuillehouder Wonen van de Stadsregio Amsterdam Robert Linnekamp, wethouder Wonen van Purmerend Hans Krieger, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en regiodirecteur Anita Schaaij van zorgorganisatie HVO-Querido overhandigen de sleutels van de doorstroomwoning aan de nieuwe bewoonster


De bestuurders gaven aan, dat het voor hen vanzelfsprekend was gehoor te geven aan het verzoek van Amsterdam. “Natuurlijk willen we als regio ook iets betekenen voor mensen die zulke verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. We willen hen een nieuwe start bieden, want dat verdienen ze”, aldus Robert Linnekamp.

Eberhard van der Laan bedankte de iedereen voor hun medewerking: “Als Amsterdam proberen we er zo veel mogelijk te zijn voor onze regio, want wij zijn een verantwoordelijke hoofdstad. Maar de regio is er op haar beurt ook voor ons. Ik wil graag, behalve de Stadsregio, ook de corporaties en de gemeenten bedanken die zo snel gehoor hebben gegeven aan mijn oproep.”

ZVH, Rochdale, Parteon, Ymere, Eigen Haard, Intermaris en Wooncompagnie stellen in de gemeenten Purmerend, Zaanstad, Haarlemmermeer en Amstelveen in totaal 10 doorstroomwoningen beschikbaar. De Stadsregio en HVO-Querido betalen de inrichting van de woningen, aangezien de slachtoffers vaak weinig eigen bezittingen hebben. In iedere woning is plaats voor twee slachtoffers van mensenhandel, die als zij een verblijfsvergunning krijgen door kunnen stromen naar de reguliere huurmarkt.

Wanneer zij geen verblijfsvergunning krijgen, kunnen zij in de woning de terugkeer naar het land van herkomst afwachten. Daarbij biedt HVO-Querido deze doelgroep specifieke ondersteuning op juridisch gebied. “Al tien jaar lang is HVO-Querido expert op het gebied van slachtoffers mensenhandel in Amsterdam en  begeleiden we ongeveer 200 cliënten per jaar uit 27 verschillende landen om het verleden  te verwerken en te komen tot een eigen leven en een betere toekomst, aldus Anita Schaaij, regiodirecteur HVO-Querido.”

HVO-Querido?

HVO-Querido ondersteunt mensen met een psychiatrische beperking, of met sociaal-economische problemen in hun streven om zelf - opnieuw - de regie over hun eigen leven te krijgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.