Bijgewerkt: 16 juni 2024

Eerste pot raadhuishoning uitgereikt aan burgemeester Van Zanen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
28-08-2013

Imkervereniging Amstelland en NME Amstelveen hadden samen een idee verwezenlijkt van de gemeenteraad en in juni van 2013 op het dak van het raadhuis van Amstelveen, twee bijenkassen en een bijenkorf neergezet.

De fractie van GroenLinks-Amstelveen heeft in de raadsvergadering van 4 juli 2012 steun gekregen voor hun initiatiefvoorstel om de biodiversiteit (de diversiteit aan soorten planten en dieren in een bepaalde omgeving) in en rond Amstelveen te behouden en waar mogelijk te vergroten. GroenLinks wilde naast een nulmeting in 2012 (wat is nu de stand van zaken van de biodiversiteit in Amstelveen), dat er jaarlijks een actieprogramma komt met maatregelen voor drie specifieke soorten dieren, of planten. Voor 2013 ging het om maatregelen voor de dwergvleermuis, de egel en de honingbij.

raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ruud Oosterhof, teamleider en Sytske Romijn senior adviseur van NME Amstelveen ontvangen ons in het raadhuis


De gemeente Amstelveen ondersteunt nu de imkers in Amstelveen met het houden van hun bijenvolken. Honingbijen zijn namelijk heel belangrijk om de diversiteit van planten in stand te houden. Ook voor de voedselproductie zijn bijen cruciaal. Zonder bijen geen fruit. De bijenkasten zijn geplaatst op het dak van het Raadhuis in het kader van 'Biodiversiteit is (be)leven'.

Vaak is een idee heel mooi, maar de realisatie van dit soort plannen duurt soms langer dan je denkt, want hier gaat het bijvoorbeeld over levende diertjes, die weer in verbinding staan met de natuur, dus met het weer en met de bijen is het goed gekomen.

raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen, (l) burgemeester van Amstelveen tijdens het kennismakinggesprek met imker Kees de Koning


Op woensdagochtend 28 augustus 2013 was de grote dag voor imker Kees de Koning, die de bijen de laatste maanden onderhield en voerde, want de eerste pot raadhuis-honing werd aan Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, uitgereikt tijdens een bijenhouders demonstratie op het dak van het raadhuis.

Het weer werkte gelukkig ook mee, de zon straalde, de wind waaide zachtjes en de bijen waren gelukkig niet agressief, toen wij naar hen mochten kijken op het dak. De zeer enthousiaste imker, Kees de Koning, met initiatiefnemer Ruud Oosterhof, de baas van NME-Amstelveen (Natuur- en Milieueducatie) moesten eerst in de kamer van de burgemeester van Amstelveen even bijkomen van hun schrik, want de deur van de nooduitgang ging maar niet open op de 2de etage van het gebouw.

raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op de koffie bij de burgemeester


raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ruud Oosterhof en Sytske Romijn mogen alles vertellen over het bijenproject op het dak van het raadhuis


raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het bijenproject is in volle gang op het dak van het raadhuis van Amstelveen


Gelukkig vond burgemeester Van Zanen, dat het dan eerst tijd was voor de koffie, dus daar konden de imker en de burgemeester uitgebreid over de bijen bijpraten. Na de koffie ging het gezelschap weer naar het dak en nu met succes.Kees de Koning liet ons zien dat de bijen op het dak zich goed vermaken tijdens het produceren van lindehoning. Het ging tijdens de demonstratie wel even mis, want er viel een stuk honinggraat uit de bijenkorf, wat de bijen niet zo leuk vonden, maar ze werden gelukkig niet erg agressief en niemand werd door hen aangevallen. Ja dat is ook natuur, je weet niet precies hoe beesten op bepaalde dingen reageren.

De heer Theo Saman (oud ANP-man) uit Amstelveen was ook aanwezig op het dak. Zijn partner meneer Frits van Veenhuysen begeleidde hem en maakte foto’s. Het doel van de heren was om op het dak naast de bijenkasten een radio interview af te nemen voor Radio Aalsmeer met imker Kees de Koning. Of het interview gelukt is weten we nog niet, omdat er veel vliegtuigkabaal boven het raadhuis was. Een deel van het interview kunt u op de video beluisteren en zien. Het hele interview is binnenkort op radio Aalsmeer te beluisteren.

raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Imker Kees de Koning helemaal ingepakt laat de inhoud van de bijenkorf te zien. Het is druk binnen in de korf


raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Van Zanen krijgt de eerste pot Raadhuishoning overhandigd van imker Kees de Koning


raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De eerste pot Raadhuis Lindehoning van Amstelveen


Om als redactie van Amstelveenweb op het dak van het Raadhuis te staan was wel uniek. Normaal gesproken zou je prachtige beelden van de Poel en de St. Urbanuskerk kunnen vastleggen. Helaas stond de St. Urbanus in de steigers, maar mooi was het wel. En ook de actie van de imker was in ieder geval erg succesvol, want burgemeester Van Zanen vertelde dat zijn familie gek is op honing. Ter plekke werden door de burgemeester twee kleine potjes ‘Raadhuis Lindehoning’ aangeschaft, plus een paar in ‘consignatie’ afgenomen.

raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Theo Saman (l) stelt zijn vragen aan Kees de Koning over zijn honingproductie


raadhuishoning Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De bijen hadden geen idee, dat hun honing zo interessant is en ze gaan gewoon weer verder met de werkzaamheden om de winter te kunnen overleven


Het was een heel leuk en ontspannen sfeer op het dak met de bijen en de mensen, dus toen de redactie ook een potje enige echte Raadhuis Lindehoning kreeg van imker Kees, kon onze dag niet meer stuk!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.