Bijgewerkt: 22 januari 2025

Effectieve aanpak van de wietplantages in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-11-2016

Wietteelt is landelijk en ook in Amstelveen een probleem. Dit jaar heeft de gemeente samen met de politie al 32 wietplantages in woningen en bedrijfspanden aangetroffen, ontmanteld en gesloten. Daarnaast zijn er 37 personen aangehouden die werden verdacht van handel in drugs. Naast de samenwerking met politie en justitie is het noodzakelijk deze uit te breiden richting verhuurders en makelaars om te zorgen, dat de screening van nieuwe huurders wordt verbeterd.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “Voor een effectieve aanpak van wietplantages is het belangrijk, dat wij als gemeente intensief samenwerken met partijen die het ook aangaat, zoals de politie, justitie, Liander en Eigen Haard om illegaal en crimineel gebruik van panden tegen te gaan. Ook de hulp van inwoners is belangrijk. Wanneer u iets verdacht ziet, of ruikt, meldt het dan aan de politie. Daarnaast is een goede screening van groot belang. En daar schort het helaas nog weleens aan. Daarom ontvangen makelaars, verhuurders en woningbemiddelaars deze week een brief om hen daar opnieuw op te wijzen. We moeten er met elkaar bovenop blijven zitten, want de aantallen nemen nog steeds niet af!”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In de nagebouwde wiet-container zijn alleen zijn de cannabisplanten namaak, de rest is echt op het Stadsplein van netbeheerder Liander tijdens de 'Week van de Veiligheid 2016' op zaterdag 8 oktober 2016


Wietplantages zijn gevaarlijk. Naast het feit, dat wietteelt verboden is, is het ook gevaarlijk. Telers maken regelmatig eigen water- en elektriciteitsaansluitingen, waardoor de kans op brand en lekkage groot is. Ook de naastgelegen panden kunnen schade oplopen. Verder is de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken in het geding, als panden voor deze criminele activiteiten worden gebruikt. Verhuurders en woningbemiddelaars zijn verplicht hun huurders grondig te screenen en aandacht te hebben voor het dagelijks gebruik van uw woning. Wanneer zij hier nalatig in zijn, kunnen zij zelfs vervolgd worden. Toch gebeurt het nog te vaak, dat de gemeente en politie te maken krijgen met huurders die niet wonen in de woning, maar een wietplantage beheren in de woning.

Wiet, of hennep?

Nederwiet is de in Nederland gecultiveerde plant Cannabis sativa, een hennepsoort. Hennep is een eenhuizig/tweehuizige plant; om zaadvorming te vermijden worden voor nederwiet alleen vrouwelijke planten geteeld. Ofschoon hennep veel voor zijn vezel wordt geteeld, gaat het bij nederwiet om het THC-gehalte, dat door selectie flink is vergroot. In de bloemtoppen (de rest van de plant wordt niet gebruikt) zijn THC-gehaltes (Tetrahydrocannabinol) tot ruim 25% gemeten, als de plant professioneel onder speciale groeilampen wordt gekweekt. Het THC-gehalte is mede afhankelijk van de hoeveelheid zonuren die de planten krijgen. Thuis in zonlicht gekweekte nederwiet levert een lager THC-gehalte op dan onder lampen geteelde planten, die elke dag het optimale aantal uren licht krijgen.

In feite hennep is een lange, stevige plantensoort en die wordt nog steeds geteeld om een verscheidenheid van voedingsmiddelen, oliën en textiel, zoals touw en stoffen te maken. Deze planten werden gekweekt met andere planten met dezelfde kenmerken, leiden tot het soort cannabis die we nu als hennep kennen. Andere planten werden erkend door de psychoactieve werking en werden selectief gekweekt voor medische en religieuze doeleinden. Dit leidde tot unieke variëteiten van cannabis die we nu als wiet kennen met hogere THC-gehalte.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.