Bijgewerkt: 25 mei 2024

Einde aan wanbetalen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
28-07-2011

Amstelveense woonwagenbewoners betalen al 15 jaar geen hondenbelasting en sinds 2009 ontvangen zij van de gemeente geen aanslagen voor de afvalstoffenheffing. De gemeente maakt hier nu een einde aan.

„We hebben een bestuurlijk team opgericht, dat handhavingsproblemen aanpakt," zegt wethouder Herbert Raat. „Uit het verleden wist ik, dat er ergernis bestond bij Amstelveners, dat niet werd opgetreden tegen zaken als kapotte aanhangwagens bij woonwagenlocaties. Daarbij kwam op een gegeven moment naar boven dat woonwagenbewoners geen hondenbelasting en afvalstoffenheffing betalen.

Woonwagen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Woonwagens aan de Doorweg


Dat vind ik een heel slechte zaak. In Amstelveen geldt: gelijke monniken, gelijke kappen. Wie het niet kan betalen, kan altijd kwijtschelding aanvragen." De hondenbelasting wordt niet meer betaald sinds er een steen door de ruiten vloog bij een ambtenaar die verantwoordelijk was voor de handhaving.

De afvalstoffenheffing werd tot 2009 betaald in combinatie met de energierekening, maar dat is nu niet meer het geval. Ambtenaren ondervonden geen steun van het gemeentebestuur om dit alsnog aan te pakken. De gemeente kan niet zeggen hoeveel inkomsten er zijn gedorven. Voor hondenbelasting valt moeilijk achteraf voor vijftien jaar te bewijzen, of en hoe lang iemand een hond had.

De afvalstoffenheffing wil de gemeente wel alsnog innen. Om hoeveel geld het gaat, kan wethouder Raat niet zeggen. Aan controles voor de hondenbelasting zijn bovendien ook kosten verbonden. „Het gaat mij meer om het principe dan om het geld," zegt Raat. „Het moet niet zo zijn, alsof belastingen voor de ene groep anders zijn dan voor andere. We laten het er daarom niet bij zitten."

Woonwagenlocaties in Amstelveen

Er zijn in Amstelveen vier woonwagenlocaties met in totaal 54 standplaatsen voor een woonwagen: Doorweg heeft 16 standplaatsen, Voerman 10 standplaatsen, Galjoen 15 standplaatsen en Binderij heeft 13 standplaatsen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.