Bijgewerkt: 27 februari 2024

Elfstedenkriebels, of elfstedenkriebels?

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
06-02-2012

In Nederland steken ze weer eens de kop op: Elfstedenkriebels. Er heerst enige opwinding, omdat er mogelijk deze winter een Elfstedentocht komt. Het is niet uit te sluiten, dat er binnenkort zelfs Elfstedenkoorts heerst; dan is de opwinding nog groter. Het verschijnsel is vergelijkbaar met de Ronde van Vlaanderen-koorts, of Rondekoorts, waar veel Vlamingen elk jaar aan 'lijden'.

vikingschaats Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

De Noorse schaats 'Skoyter Viking'. Dit is de allereerste 'Viking' schaats, die Jaap Havekotte en Co Lassche rond 1948 op de markt hebben gebracht


In samenstellingen als Elfstedenkriebels en Rondekoorts drukt het eerste deel uit wat de oorzaak is van de opwinding: er komt (misschien) een geliefde wedstrijd aan. Elfsteden- en Ronde- zijn verkortingen van de eigennamen van de wedstrijd, maar deze verkortingen fungeren zelf ook min of meer als eigennaam. Daarom is de hoofdletter wat ons betreft het duidelijkst, ook in samenstellingen als Elfstedenwinnaar en Rondekapel.

Volgens de officiële spelling krijgen samenstellingen met elfsteden- geen hoofdletter, en ook bijvoorbeeld tourwinnaar ('winnaar van de Tour de France') niet. Maar in Elfstedentochtkriebels, Ronde van Vlaanderenkoorts en Tour de Francewinnaar zijn de hoofdletters in de officiële spelling weer wel juist.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.