Bijgewerkt: 15 juni 2024

'Elsenhove, thuis in de Middelpolder' bestaat 40 jaar

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelvee/Amstelveenweb.com
21-04-2016

In 2016 bestaat Speelboerderij Elsenhove 40 jaar. Speciaal voor dit feestelijke jubileum heeft de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) in samenwerking met de gemeente Amstelveen, een uitgave samengesteld over 40 jaar Speelboerderij Elsenhove en alles wat daaraan voorafging, helemaal terug naar de 16de eeuw.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ruud Oosterhof, teamleider NME van de gemeente Amstelveen verwelkomt iedereen hartelijk op Elsenhove


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mevrouw Annemieke Brouwer, voorzitter van de Vereniging Historisch Amstelveen aan het woord


Het eerste exemplaar van het cahier met de titel 'Elsenhove, thuis in de Middelpolder' reikte mevrouw Annemieke Brouwer, voorzitter van de Vereniging Historisch Amstelveen en Ruud Oosterhof, teamleider NME van de gemeente Amstelveen, op dinsdagmiddag 19 april 2016 uit aan Peter Bot (BBA) wethouder Natuur- en Milieu-Educatie.

Vier schrijvers, mevrouw F. van der Heide en de heren Th. Beishuizen, P. van Schaik en R.E. Oosterhof beschrijven de geschiedenis van het ontvenen van wat nu de Middelpolder is, het droogleggen van de Middelpolder, de bouw van de boerderij, het leven van de familie van ’t Schip op de boerderij, het realiseren van de speelboerderij en de aanleg van Recreatiegebied Elsenhove. Dit alles ondersteund met bijzondere foto’s. De uitgave is financieel mogelijk gemaakt door de stichting Vrijwilligers Speelboerderij Elsenhove. Voorafgaand aan de uitreiking was er van 16 tot 17 uur een rondleiding over het terrein van de speelboerderij.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Peter Bot (BBA) wethouder NME vertelt over het verleden en de toekomst van Speelboerderij Elsenhove


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De aanwezigen luisteren naar de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De heer Piet van Schaik, de schrijver van ontelbare historische artikelen over Amstelveen, 'de' lokaal historicus was ook aanwezig in Elsenhove


Ruud Oosterhof teamleider NME van de gemeente Amstelveen verwelkomde iedereen op Elsenhove, vooral de mensen die aan het project hadden meegewerkt en nodigde mevrouw Annemieke Brouwer, voorzitter van de Vereniging Historisch Amstelveen uit, om haar toespraak te houden. Mevrouw Brouwer: 'Namens de Vereniging Historisch Amstelveen wil ik alle medewerkers en vrijwilligers van Speelboerderij Elsenhove hartelijk feliciteren met het 40 jarig bestaan van de speelboerderij en ik denk, dat velen van ons hier zijn geweest met hun kinderen en later de kleinkinderen. Ik hoop dat de speelboerderij nog jaren dienst zal blijven doen, zodat veel mensen in de toekomst ervan kunnen genieten.’

‘Wij zijn blij, dat de VHA aan de viering van het 40 jarig bestaan mee kon werken. Het werd wat groter dan gedacht en is nu een heel boekwerk, dat werd gemaakt in overleg met Ruud Oosterhof. Het is een heel prettige samenwerking geweest' – aldus mevrouw Brouwer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het publiek volgt de toespraken met grote interesse


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het suprême: het historische boekwerk wordt aan wethouder Bot overhandigd


Daarna werd het boekwerk, het zogenaamde cahier (schrift) aan wethouder Bot overhandigd en hij zei onder meer: 'Stiekem kan ik vertellen, dat dit – wijzend op de voorkant van het Cahier - mijn voorliefde is, oude kaarten van Amstelveen! Net als mevrouw Brouwer al zei, wie is hier niet vanuit school of met ouders naar toe geweest?! Ik wens iedereen heel veel leesplezier met dit boek en wil iedereen bedanken die het beeldmateriaal beschikbaar heeft gesteld, maar ook de mensen die het hebben geschreven. Heel hartelijk dank aan de leden van de Vereniging Historisch Amstelveen. Fijn dat er een organisatie in Amstelveen is, die de geschiedenis van Amstelveen vastlegt. Geweldig ook dat daarin samengewerkt wordt met organisaties, zoals de gemeente, Groengebied Amstelland en de stichting Vrijwilligers Speelboerderij Elsenhove. Trots op Speelboerderij Elsenhove. Trots dat deze locatie al 40 jaar zo’n belangrijke waarde is binnen Amstelveen. Uitgaande van circa 100.000 bezoekers per jaar kom ik uit op 4 miljoen bezoekers in 40 jaar tijd en dat moeten wij eigenlijk vieren!’

‘Nu ligt het accent hier op de speelboerderij aan de biodiversiteit, duurzaamheid en spelen, wellicht hebt u fantastische ideeën voor water, gezondheid, of voedsel en het zou zo maar kunnen, dat wij hier nog meer waardevolle zaken zullen doen. Ik hoop dat over10 jaar, we veel meer dan 5 miljoen bezoekers krijgen en dan hier weer een leuk feestje hebben. Hartelijk bedankt!!' – sloot Peter Bot (BBA) wethouder NME zijn toespraak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Boek, of geen boek, de kinderen komen hier om te spelen. Hier op de foto Hidde op het bijna beruchte Zwijn. Dit bronzen beeld stond jarenlang voor de HEMA in het Binnenhof in het winkelcentrum. Menig kind heeft al op de rug van het zwijn gezeten. Het beeld won in 1962 de eerste prijs bij de beeldententoonstelling in de Keukenhof. Later werd het beestje verplaatst naar het Stadshart en is nu op Elsenhove te vinden. De voorzitter van VHA zei: het zwijn moet terug naar het pleintje voor Hema en alle aanwezigen waren het hier mee eens. Of dat inderdaad zal gebeuren is nog onduidelijk


Vanaf 17:30 uur startte een zogenaamde “Boerentafel”. Tijdens deze bijeenkomst filosofeerden aanwezigen over de verdere ontwikkeling van de speelboerderij. Kijk voor meer informatie over de speelboerderij op www.elsenhove.nl. Het adres is Speelboerderij Elsenhove, Bankrasweg 1, 1183 TP Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.