Bijgewerkt: 24 juni 2024

Elsrijk wil MantelPlan gebruiken

Nieuws -> Informatief

Bron: Wijkplatform Elsrijk
10-03-2012

Uitnodiging informatiebijeenkomst

Een slim & simpel systeem regelt hulp vóór Elsrijk ván Elsrijk: ‘MantelPlan’

Tijdens de wijkplatformvergadering in november 2011 vroegen bewoners te onderzoeken, of het mogelijk is om onderlinge burenhulp digitaal te ondersteunen. We zijn terecht gekomen bij MantelPlan.

MantelPlan is een digitaal systeem, dat dit kan! Wij willen u daarover informeren en gaan op tournee door de wijk om u over dit systeem te vertellen. Als buurtbewoners dit plan ondersteunen, gaan we ermee naar de Gemeente om de financiering te regelen. Wij hopen u te zien op één van de bijeenkomsten bij u in de buurt.

mantelplan Amstelveen
(Bron MantelPlan - 2012)

Het logo van MantelPlan


Wat is MantelPlan?

MantelPlan verbindt mensen die elkaar willen helpen. De vraag naar hulp, zorg en aandacht neemt toe, terwijl het aanbod van betaalde hulp afneemt. Dat is geen nieuws. We moeten elkaar wat meer gaan helpen. Dan is hulp van dichtbij het meest voor de handliggend. Dus uit de straat, buurt of wijk. Simpel gezegd en binnenkort ook simpel geregeld.

Elsrijk kan gebruik gaan maken van MantelPlan als een zogenaamd wijkhulpnetwerk. Met MantelPlan maken mensen die hulp, zorg of aandacht goed kunnen gebruiken (de hulpvragers) zelf een netwerk van bekende mensen, het vertrouwde netwerk. Het vertrouwde netwerk kan bestaan uit buren, kennissen, vrienden, familie (de hulpgevers). Hulpgevers kunnen zelf bepalen wat ze willen doen en wanneer ze daarvoor beschikbaar zijn.

Degene die hulp vraagt plaatst zijn/haar vraag op MantelPlan. Dat kan zijn een boodschap doen, de hond uitlaten, een praatje, het gras een keer maaien, enz. MantelPlan gaat vervolgens op zoek naar iemand die de gevraagde hulp kan bieden.

Als die gevonden is krijgt de hulpgever een bericht via e-mail of SMS. Als de hulpgever vervolgens bevestigt dat zij/hij de gevraagde hulp daadwerkelijk kan geven dan verschijnt dat automatisch in de agenda van de hulpvrager en ook in de agenda van de hulpgever. De afspraak is gemaakt.

Bijeenkomsten:

-28 maart 2012 in de Kruiskerk  20.00 – 21.30 uur Van der Veerelaan 30A

-29 maart 2012 in Nieuw Vredeveld 20.00 -21.30 Rembrandtweg 428

-3 april 2012 in ‘t Openhof 16.30 – 18.00 Burgemeester Haspelslaan 129

Aanmelden via elsrijk@wijkplatform.info   of telefonisch bij 020 – 643 36 09 Meer informatie bij Wijkplatform Elsrijk p/a. Piet Scholte 1181 MV Amstelveen elsrijk@wijkplatform.info

Mantelplan & Prangende vragen

Wat als ik mensen wel wil helpen, maar geen deel uitmaak van iemands vertrouwde netwerk?

U als bewoner van Elsrijk kan zich via MantelPlan aanmelden voor het wijkhulpnetwerk als u wat wil doen voor anderen in uw buurt of wijk. Of u 20 uur of een half uur per week beschikbaar bent, dat maakt niet uit. Wel het gras maaien, maar geen huishoudelijk werk. U bepaalt zelf wat u wilt doen en wanneer u dat wil doen.

Wat als ik een heel klein vertrouwd netwerk heb, of als er in mijn netwerk niemand gevonden wordt?

Dan schakelt MantelPlan door naar mensen uit de wijk die zich bij MantelPlan voor het wijkhulpnetwerk aangemeld hebben om anderen te helpen.

Hoe kan ik mensen die mij willen helpen, maar die ik niet ken, vertrouwen?

Mensen die zich aanmelden bij MantelPlan worden alleen toegelaten tot het wijkhulpnetwerk nadat een vrijwilligersorganisatie gecheckt heeft of de persoon bekend/vertrouwd is.

Wat als ik geen computer he,  of daar niet goed mee om kan gaan?

Anderen, familie, buren, een vrijwilligersorganisatie, de wijkverpleegkundige kan ook uw vertrouwde netwerk maken en vragen voor u uitzetten. Maar beter is nog dat zij u leren het zelf te doen.

Is vrijwillige hulp ook vrijblijvend?

Dat is de kracht van MantelPlan. U bepaalt ten eerste wat u wilt doen en wanneer. Mocht u gevraagd worden dan kunt u de vraag weigeren. Mocht u eenmaal toegezegd hebben, maar zich bedenken, dan kunt u ook weer annuleren. In alle gevallen gaat MantelPlan automatisch op zoek naar iemand die de vraag wel kan invullen. Als u NEE mag zeggen zult ook makelijker JA zeggen op de vraag of u beschikbaar bent om af en toe uw mede buurt- of wijkbewoners te helpen.

MantelPlan is een slim en simpel systeem. Een combinatie van een website, een zoekmachine en een telefooncentrale. Eigenlijk uw persoonlijke hulpregelaar, maar ook de buurt- of wijkhulpregelaar. Aanmelden via elsrijk@wijkplatform.info   of telefonisch bij 020 – 643 36 09 Meer informatie bij Wijkplatform Elsrijk p/a. Piet Scholte 1181 MV Amstelveen elsrijk@wijkplatform.info . Lees meer over op de website van MantelPlan

Het wijkplatform zoekt versterking

Momenteel bestaat het bestuur van het wijkplatform uit drie personen en een webredacteur. Wij hebben versterking nodig. Bent u geïnteresseerd en draagt u het welzijn voor de wijk een warm hart toe, neem dan contact op met het wijkplatform. elsrijk@wijkplatform.info  of telefonisch bij 020 – 643 36 09 Piet Scholte.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.