Bijgewerkt: 25 juni 2024

Email, of e-mail?

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
30-05-2016

De woorden email en e-mail betekenen niet hetzelfde: email is een glazuurachtig laagje op onder andere potten en pannen, e-mail is een digitaal verstuurd bericht. Ook de uitspraak verschilt: email klinkt als 'eemaj', e-mail als 'iemeel'. Het streepje in e-mail is nodig, omdat e een afkorting is: e-mail staat voor electronic mail. De schrijfwijze email komt veel voor in die betekenis (net als in het Engels, de taal van herkomst), maar is in het Nederlands niet juist.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

Een e-mailadres identificeert een e-mail box, waarop e-mailberichten worden afgeleverd. Op het internet de karakter @ (uitgesproken als 'at', of 'apenstaartje' ) is het symbool in een e-mail adres, dat de naam van de gebruiker van het internetadres scheidt


Er zijn nog tientallen andere woorden die met de afkorting e- beginnen. Die krijgen allemaal een streepje: e-boek/e-book, e-business, e-card, e-commerce, e-reader, e-sigaret, e-ticket, e-zine, enz. Meer uitleg en voorbeelden vindt u op onze website. Wie het streepje in e-mail en samenstellingen daarmee wil vermijden, kan zonder bezwaar mail en mailen in plaats van e-mail en e-mailen gebruiken:

    Ik heb je een mail gestuurd.

    Er wordt nog altijd erg veel gemaild.

    Heb je mijn nieuwe mailadres al?

    Stuur geen groepsmail met zichtbare adressen als mensen elkaar niet kennen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.