Bijgewerkt: 17 april 2021

En wederom komt er de zomertijd van 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
28-03-2020

LET OP: Zondag 29 maart 2020 gaan alle klokken in de EU één uur vooruit! In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart worden alle klokken op zondagochtend vroeg één uur vooruit gezet van 02:00 naar 03:00 uur, want Nederland is gelegen in de zone, waarin de Midden-Europese tijd geldt.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2020)


Tijdzones van Europa: lichtblauw West-Europese Tijd (UTC+0) blauw West-Europese Tijd (UTC+0) West-Europese zomertijd (UTC+1) roze Midden-Europese Tijd (UTC+1) rood Midden-Europese Tijd (UTC+1) Midden-Europese zomertijd (UTC+2) geel Kaliningradtijd (UTC+2) goud Oost-Europese Tijd (UTC+2) Oost-Europese zomertijd (UTC+3) groen Moskoutijd (UTC+3)
Lichtere kleuren tonen landen zonder zomertijd


De zomertijd is de tijd die meestal een uur vooruitgaat ten opzichte van de zonetijd. Een zonetijd (standaardtijd) is het tijdsysteem dat aan een tijdzone is toegewezen. Een of meer zonetijden in landen met een grote west-oostelijke uitbreiding dienen de staten als wettelijke tijd. die dient als de wettelijke tijd gedurende een bepaalde periode van het zomerhalfjaar (en vaak iets langer dan dat). Een dergelijke regeling wordt bijna alleen toegepast in landen in de gematigde gebieden. De Midden-Europese zomertijd begint op de laatste zondag van maart om 2.00 uur CET of MET (Central European Time) door de uur telling een uur te vervroegen van 2.00 uur naar 3.00 uur. Het eindigt op de laatste zondag van oktober om 3:00 uur 's ochtends CEST door het uur telling terug te verplaatsen met een uur van 3:00 uur 's ochtends naar 2:00 uur 's nachts.

De Europese Zomertijd is de variant van de standaard kloktijd die in de meeste Europese landen, met uitzondering van IJsland, Georgië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Turkije en Rusland, wordt toegepast in de periode tussen lente en herfst, waarin de klok een uur vooruit wordt gezet ten opzichte van de tijd die in de rest van het jaar wordt waargenomen, om het seizoensgebonden daglicht zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het komt overeen met de notie en de praktijk van 'zomertijd' in vele andere delen van de wereld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.