Bijgewerkt: 8 mei 2024

Energiebedrijf Eteck verlaagt tarieven in de Kastelenbuurt Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-10-2023

Dankzij inspanningen van een inwonerskerngroep verlaagt energiebedrijf Eteck met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 de tarieven voor inwoners in de Kastelenbuurt (Westwijk Amstelveen) die zijn aangesloten op zeer lage temperatuur warmte (ZLT-warmte). Het gaat om ongeveer 800 huizen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) startte naar aanleiding van klachten van inwoners een onderzoek naar de tarieven, waarna Eteck haar tarieven verlaagde. Bewoners vierden zaterdag 7 oktober 2023 dit mooie resultaat.

Onjuiste rekenmethode. Eteck levert via een zogenoemd bronenergienet ZLT-warmte aan inwoners in de Kastelenbuurt. Dit is warmte die inwoners met behulp van een warmtepomp zelf elektrisch verder verwarmen om te kunnen gebruiken voor ruimteverwarming en warm water. Begin 2022 constateerden een bewonersgroep dat de tarieven die Eteck in 2022 in rekening bracht niet klopten. Volgens de inwoners zou Eteck de maximumtarieven, die jaarlijks door de ACM worden vastgesteld, overschrijden en werd niet altijd de juiste rekenmethode gebruiken.

Foto Amstelveen
(Foto Gemente Amstelveen - 2023)

Vlnr.: Bewoners van de Kastelenbuurt Westwijk Zuid-West Monique Ruwel, Fred van Rooyen, Richard van Leeuwen (Gemeente Amstelveen), Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid), Arjen Kanters, Dianne Hoefakker (burgerraadslid van ChristenUnie-Amstelveen) en Tjerk Moman op 7 oktober 2023

Aankloppen bij gemeente. Na herhaalde pogingen van de inwoners kerngroep om in contact te komen met Eteck, stelde Dianne Hoefakker (ChristenUnie-Amstelveen) in september 2022 schriftelijke vragen aan het college van B en W. Deze vragen waren aanleiding voor Floor Gordon (D66) wethouder om de directeur van Eteck samen met de kerngroep uit te nodigen op het raadhuis. Dat was de lijn opwaarts, waardoor de zaak ook bij ACM meer op het netvlies kwam en zij haar onderzoek intensiveerde naar de gehanteerde tarieven. Eteck erkende vlak voor de zomer haar onjuiste interpretatie en verlaagde haar tarieven. Naar aanleiding van de tariefsverlaging, heeft de ACM kortgeleden besloten het onderzoek naar de tarieven van Eteck verder te staken.

Geen formele rol. Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: 'Hoewel de gemeente formeel geen rol speelt, vinden wij het belangrijk dat tarieven transparant zijn voor gebruikers, ook voor het draagvlak voor duurzame energievoorzieningen. We zijn onder de indruk van de inzet en kennis bij de bewoners en verheugd dat we hebben kunnen bijdragen aan de positieve uitkomst. We rekenen erop dat als er weer iets aan de hand is Eteck en bewoners elkaar nu sneller weten te vinden.' Lees ook het artikel uit 2022: ChristenUnie-Amstelveen vragen aan het college over de warmtepompinstallaties in Westwijk



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.