Bijgewerkt: 8 mei 2024

Energieplan van Randwijck-West Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-01-2024

Amstelveen heeft de ambitie om in 2040 een fossiel onafhankelijke gemeente te zijn. Een belangrijk onderdeel hierbij is de transitie naar een duurzaam verwarmde gebouwde omgeving. In de Transitievisie Warmte (TVW) staat dat Amstelveen voor 2030 de warmtetransitie in gang zet in de als kansrijk aangemerkte buurten.

Vorig jaar hebben wij u geïnformeerd over de keuze om samen met de inwoners een energieplan te ontwikkelen. Na de Zeestratenbuurt is er inmiddels een tweede plan opgesteld en gepresenteerd aan Randwijck-West. Met deze brief informeren wij u over de totstandkoming, inhoud en uitvoering van dit (bijgevoegde) plan.

Energieplannen. In december 2022 is in Randwijck-West een eerste bijeenkomst geweest met circa zeventig bewoners van een grondgebonden woning in eigen bezit. Na deze bijeenkomst hebben 15 personen zich aangemeld voor een meedenkgroep om gezamenlijk na te denken over een energieplan. Deze meedenkgroep is driemaal bij elkaar geweest. De input die deze betrokken bewoners hebben aangereikt is opgenomen in het tweede Energieplan van onze gemeente. Het Energieplan is op 8 november 2023 tijdens een interactieve bijeenkomst gepresenteerd aan bewoners in Randwijck-West.



Kern van het Energieplan. Het Energieplan richt zich primair op het aardgasvrij-klaar maken van grondgebonden woningen in particulier bezit. Eigenaar-bewoners kunnen hiervoor een advies op woningniveau aanvragen. Daarmee kunnen zij een eigen stappenplan uitwerken dat ruimte geeft voor planning en financiering. Buurtgebonden inkoopacties, die ook rekening houden met specifieke wensen, maken vervolgens de uitvoering voor bewoners makkelijk en bereikbaar. Daarnaast zet de gemeente in op subsidie- en financieringsadvies. Ontzorging in de hele keten naar een aardgasvrij-klare woning is een belangrijke component in het Energieplan.

Buurt energieteam. Een wezenlijk onderdeel van het Energieplan is de samenstelling van een buurt energieteam. Dit team van drie fte krijgt de taak om woningeigenaren in - in dit geval - Randwijck-West te begeleiden naar een aardgasvrij-klare woning. Het in samenspraak opstellen en uitvoeren van het woninggebonden stappenplan is een van de hoofdtaken van het team. Het Buurt energieteam ondersteunt bewoners via inkoopacties, subsidiehulp en bij andere ontzorgingswensen. Het team bestaat uit een projectleider, een technisch adviseur en een organisatie- en communicatiemedewerker. Zoals in het energie uitvoeringsplan beschreven en besproken met bewoners start dit buurt energieteam in het voorjaar van 2024. Het buurt energieteam wordt dan aan de buurt gepresenteerd.

Randwijck-West en andere buurten. Randwijck-West is één van de twee buurten waar het buurt energieteam aan de slag gaat. Het is de bedoeling om dit team ook te verbinden aan andere buurten, zodra daar een Energieplan is vastgesteld. De volgende buurten die daarvoor in aanmerking komen zijn Randwijck-Oost en de Heldenbuurt. Ook hier wordt met bewoners gewerkt aan een buurteigen Energieplan.

Participatie. De warmtetransitie vindt deels achter de voordeur plaats. Het gaat hier om woningen in particulier bezit waar binnenshuis aanpassingen nodig zijn die kosten met zich meebrengen. Dat vraagt van de gemeente om een nieuwe manier van werken. Draagvlak bij onze inwoners, gepaard met het besef dat zij zelf tot handeling moeten overgaan is van groot belang. Participatie blijft een belangrijk onderdeel van de aanpak. Om de relatie met woningeigenaren zo eenvoudig mogelijk te maken, werkt het team vanuit een locatie in de buurt.

Twee jaar. Het buurt energieteam verbindt zich voor een periode van twee jaar aan een buurt. In die periode moeten substantiële stappen gezet zijn op het gebied van verduurzaming en minder energieverbruik. Hiermee is de eerste stap gezet naar het terugbrengen van de CO2-uitstoot Na deze periode van twee jaar kunnen bewoners uit Randwijck-West via stadsbrede acties verder met het uitvoeren van het eigen stappenplan. Het is onze ambitie om via deze werkwijze zoveel mogelijk buurten te ondersteunen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.