Bijgewerkt: 26 mei 2024

Enorme achterstand bezwaarschriften WOZ

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Belastingdienst
27-04-2006

De lokale overheid blijkt een enorme achterstand te hebben bij de behandeling van de bezwaarschriften van maart vorige jaar tegen de zogenoemde WOZ-beschikking.

Dat blijkt uit informatie van de afdeling communicatie waarom deze krant had gevraagd naar aanleiding van een brief die naar de redactie was gestuurd. Formeel is de gemeente zelfs in overtreding omdat de afhandelingtermijn voor WOZ-bezwaarschriften wettelijk maximaal een jaar mag bedragen. Overigens zijn er geen sancties voor de overtreding.

Vorig jaar werden 37.000 aanslagen WOZ verstuurd. Daarop werden 5.400 bezwaarschriften (voor in totaal een kleine 14.000 panden: een corporaties clustert z'n bezwaren) ingediend tegen de waardebepaling en nog eens achthonderd bezwaarschriften tegen onjuist gebruikte persoongegevens.

„1.800 bezwaarschriften staan momenteel nog open," aldus een woordvoerster van communicatie. Voor hoeveel panden deze bezwaarschriften staan kan ze niet zeggen. „Wij onderzoeken de oorzaken van de achterstand, maar zeker is dat we die 1.800 zo snel mogelijk willen oplossen.

" Wethouder Hellendall (financiën, VVD) wil voor de toekomst dat dergelijke achterstanden worden voorkomen. Volgend jaar volgt wederom een waardebepaling van de onroerend zaken. Na 2007 zal het WOZ jaarlijks worden uitgevoerd.


door Henk Godthelp


Wat is WOZ?

WOZ betekent "waardering onroerende zaken" en komt voort uit de Wet WOZ. De Wet WOZ bepaalt dat met ingang van belastingjaar 1997 in het hele land voor verschillende belastingen één waarde voor onroerende zaken wordt gebruikt. Het gaat hierbij om de gemeentelijke onroerende zaakbelasting (OZB), de waterschaps-'omslag gebouwd', het eigenwoningforfait in de inkomstenbelastingen en de vermogensbelasting.

De gemeente, de waterschappen en de (Rijks)Belastingdienst berekenen op basis van de WOZ-waarde hoeveel belasting u moet betalen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.