Bijgewerkt: 18 oktober 2024

Er komt geen douche aan de Poeloever

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-08-2024

Beantwoording van de schriftelijke vragen van mevrouw Fatumo Mahamed Farah van Groenlinks-Amstelveen over douche bij het strandje op de Noordelijke Poeloever. Geachte mevrouw Mahamed Farah.

Op 22 juli 2024 heeft u ons, conform artikel 44 Reglement van Orde van de Raad gemeente Amstelveen 2022, schriftelijke vragen gesteld over een douche bij het strandje op de Noordelijk Poeloever.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2024)

Een denkbeeldige stranddouche op de Poelsteiger

In het coalitieakkoord heeft het college aangegeven dat de Amstelveense Poel een parel is en wordt er ingezet op een verbetering van de sport- en recreatiemogelijkheden. Ook de verbetering van de (zwem)waterkwaliteit wordt in het coalitieakkoord genoemd. Samen met het hoogheemraadschap van Rijnland wordt hier momenteel aan gewerkt, maar dit vraagt tijd. De Poel is niet een aangewezen zwemlocatie. Wanneer er nu gezwommen wordt is dat de verantwoordelijkheid van de zwemmers. In geval van bijvoorbeeld blauwalg plaatst de gemeente wel borden met een waarschuwing.

Voor het plaatsen van een douche moet een aansluitpunt via Waternet worden gerealiseerd. De termijn voor het realiseren van een watertappunt bij Waternet is circa 15 weken. Daarnaast zijn er kosten voor de aanschaf van een douche en verhardingen en beheer en onderhoudskosten om gezondheidsrisico's i.v.m. legionella uit te sluiten.

Gezien de verwachte werkzaamheden en aanvraag bij Waternet voor een wateraansluiting is het niet mogelijk deze voorziening nog in het huidige zomerseizoen te plaatsen. In de huidige begroting ontbreekt ook de dekking om deze voorziening te kunnen plaatsen.

Plaatsing op korte termijn is niet mogelijk. Ook is een plaatsing van een douche met de huidige waterkwaliteit niet verstandig en ongewenst. De Poel is vooralsnog geen formele zwemlocatie, een douche installatie wekt de verwachting dat zwemmen veilig zou zijn en dat dit gefaciliteerd wordt door de gemeente. Het college is wel bereid om te onderzoeken of bij de ontwikkeling van de Noordelijke Poeloever een douchevoorziening kan worden meegenomen, maar eerst moet de waterkwaliteit verbeterd zijn voordat er een douche voorziening kan worden geplaatst. Dan kan ook onderzocht worden of een douche eventueel kan bijdragen aan behoud van de biodiversiteit (door minder uitspoeling van zonnebrandolie en parfum bijvoorbeeld).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.