Bijgewerkt: 22 januari 2025

Erfgoedverhalen van Amstelveen in mei 2024

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-05-2024

Duik met ons in het verleden en ontdek de rijke erfgoedgeschiedenis van Amstelveen. Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed interviewt elke maand een Amstelvener op een historisch waardevolle plek. Hier wordt een bijzonder erfgoedverhaal verteld en uitgelegd waarom deze plek zo speciaal is. Dit kan zijn vanwege de architectuur, de cultuurhistorie of een persoonlijke belevenis. Amstelveen staat bol van de prachtige plekken, verborgen parels en bijzondere verhalen. We hopen dat deze verhalen u inspireren om zelf op pad te gaan in onze prachtige gemeente en dat u Amstelveen ziet als nooit tevoren.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Daniël Metz met Herbert Raat voor het gebouw van de voormalige sjoel in Amstelveen in april 2024

Waar heb je me vandaag mee naartoe genomen? We staan hier bij de voormalige synagoge aan de Randwijcklaan 13, een gebouwtje dat een belangrijk stukje Amstelveense geschiedenis vertegenwoordigt. Het is in 1930 gebouwd als wijkgebouw van de Hervormde Kerk, naar ontwerp van architect Philip Warners. In 1933 werd het verhuurd aan de Joodse gemeenschap en kwam het in gebruik als synagoge. Tijdens de oorlog kreeg het gebouw een steeds belangrijkere rol voor de Joodse inwoners. Toen de Joodse kinderen niet meer welkom waren op de scholen, kregen zij hier les. Ook werden hier de zogenoemde Jodensterren voor op de kleding opgehaald.

Foto Amstelveen
(Bron Amstel Mare - 2018)

Bouwtekening van het schoolgebouw door architect Philip A. Warner ontworpen aan de Randwijcklaan in Amstelveen uit 1930

Met wie sta ik hier? Ik ben Daniël Metz, ik woon in Amstelveen en ben oprichter van de organisatie Museum zonder Muren. Wij zien de openbare ruimte als één groot openluchtmuseum. We maken historische routes waar met informatiepanelen langs de route informatie wordt gegeven over de geschiedenis van de buurt, straat of het gebouw.


Erfgoedverhalen - Daniel Metz from Gemeente Amstelveen on Vimeo.




Er is enkele jaren geleden een hoop te doen geweest om dit gebouw. Inderdaad. Toen in 2017 bleek dat het gebouw gesloopt zou worden voor nieuwbouw, groepeerden bezorgde buurtbewoners zich in de zogeheten Sjoelgroep. Zij spraken in tijdens een raadsvergadering en kregen het uiteindelijk voor elkaar dat de gemeente het gebouw aankocht om sloop te voorkomen. Juist omdat het zo'n belangrijk verhaal vertelt. De gemeente wees het in 2018 aan als gemeentelijk monument.

Heb je nog andere erfgoedtips? Jazeker, verdiep je eens in je eigen woonplaats of buurt. Loop of fiets eens een historische route, waarbij je meer te weten komt over de lokale historie. Deze routes komen tot stand met behulp van inwoners, wijkplatforms en dorpshuizen en de Vereniging Historisch Amstelveen. Zij leveren input voor de route die gevuld is met persoonlijke verhalen, gebeurtenissen en historisch beeldmateriaal. Binnenkort wordt een vierde historische route geplaatst langs Waardhuizen, de Bovenkerkerpolder en Nes aan de Amstel.

Zelf een erfgoedtip? Heeft u een tip voor een markante plek in Amstelveen die rijk is aan historie of waar u bijzondere herinneringen aan heeft? Deel het met ons via historie@amstelveen.nl  en wie weet, zien wij u binnenkort terug op deze pagina.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.