Bijgewerkt: 16 september 2024

Erfgoedverhalen van Amstelveen in september 2024

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-09-2024

Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed gaat deze week in de rubriek Erfgoedverhalen in het Amstelveens Nieuwsblad interviewt niemand minder dan onze burgemeester Tjapko Poppens. Niet alleen op papier, maar ook digitaal beschikbaar op deze manier.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Tjapko Poppens burgemeester en Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed voor de aula van begraafplaats Zorgvlied

Duik met ons in het verleden en ontdek de rijke erfgoedgeschiedenis van Amstelveen. Wethouder Erfgoed Herbert Raat interviewt elke maand een Amstelvener op een historisch waardevolle plek. Hier, wordt een bijzonder erfgoedverhaal verteld en uitgelegd, waarom deze plek zo speciaal is. Dit kan zijn vanwege de architectuur, de cultuurhistorie of een persoonlijke belevenis. Amstelveen staat bol van de prachtige plekken, verborgen parels en bijzondere verhalen. We hopen dat deze verhalen u inspireren om zelf op pad te gaan in onze prachtige gemeente en dat u Amstelveen ziet als nooit tevoren.

Foto Amstelveen
(Foto Beeldbank Amstelveen - 2024)

Deze tekening van het 'Plan der Begraafplaats Zorgvlied' behoort bij het contract van aanbesteding op 25 februari 1868 voor begraafplaats Zorgvlied. De begraafplaats werd op 1 november 1870 in gebruik genomen door de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) en is nog altijd eigendom en grondgebied van Amstelveen, maar door de annexatie in 1896 ligt Zorgvlied intussen binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam. Het ontwerp is van tuinarchitect Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher

Met wie sta ik hier? Mijn naam is Tjapko Poppens en ik ben sinds 2019 burgemeester van de gemeente Amstelveen.



Waar heb je me mee naartoe genomen? We staan hier op begraafplaats en gedenkpark Zorgvlied. Dit is voor mij een heel bijzonder stukje van Amstelveen. Deze plek ademt een enorme rust uit, terwijl het omringd wordt door de stad Amsterdam. Tot 1921 was dit Amstelveens grondgebied. Vroeger liep het grondgebied van de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel, zoals Amstelveen tot 1964 heette, tot aan de Van Baerlestraat. In 1896 en in 1921 heeft Amsterdam grote stukken van Nieuwer-Amstel geannexeerd, maar begraafplaats Zorgvlied is altijd Amstelveens gebleven. Dat is nog altijd zichtbaar aan ons gemeentewapen met de vier Andreaskruizen dat op de entreepoort en boven de ingang van de aula hangt.

Foto Amstelveen
(Foto Beeldbank Amstelveen - 2024)

De aula van begraafplaats 'Zorgvlied' aan de Amsteldijk nr. 273 in Nieuwer-Amstel. Gemeentearchitect K.J. Mijnarends, directeur Gemeentewerken. De foto is gemaakt in zuidwestelijke richting in 1937

Heb je nog andere erfgoedtips? Wat ik altijd een heel mooi stukje Amstelveen vind, is de Kruitmolen. Deze locatie ademt historie, waar je graag meer over wilt weten. Het is het terrein van de voormalige Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabriek die in 1718 op deze locatie is opgericht. Momenteel doet het dienst als bedrijfsverzamelterrein, hotel en restaurant.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

De toren van de buskruitfabriek in Amstelveen

Zelf een erfgoedtip? Heeft u een tip voor een markante plek in Amstelveen die rijk is aan historie of, waar u bijzondere herinneringen aan heeft? Deel het met ons via historie@amstelveen.nl en wie weet, zien wij u binnenkort terug op deze pagina.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.