Bijgewerkt: 23 april 2024

Erfgoedverhalen van Amstelveen maart 2024

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
27-03-2024

Duik met ons in het verleden en ontdek de rijke erfgoedgeschiedenis van Amstelveen. Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed interviewt elke maand een Amstelvener op een historisch waardevolle plek. Hier wordt een bijzonder erfgoedverhaal verteld en uitgelegd, waarom deze plek zo speciaal is.

Dit kan zijn vanwege de architectuur, de cultuurhistorie of een persoonlijke belevenis. Amstelveen staat bol van de prachtige plekken, verborgen parels en bijzondere verhalen. We hopen dat deze verhalen u inspireren om zelf op pad te gaan in onze prachtige gemeente en dat u Amstelveen ziet als nooit tevoren.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed met Erwin van der Laan

Waar heb je me vandaag mee naartoe genomen? We staan hier eigenlijk op een hele vreemde plek tussen de bramenstruiken en bij een hoog hek. Maar achter dit hek ligt een atoomvrije schuilkelder. Dit is een van de best verborgen plekken in het Amsterdamse Bos. Het is een hele spannende, intimiderende ruimte die eind jaren '60, ten tijde van de Koude Oorlog, is gebouwd door de burgerbescherming om de Amsterdamse ambtenaren die hier verderop werkten te beschermen bij een eventuele atoomaanval.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Entree schuilkelder met schuifluik

Met wie sta ik hier? Ik ben Erwin van der Laan, Amstelvener. Ik ben van de Heem Locaties en de Annakerk en beheer verschillende stukjes erfgoed in Amstelveen, waar ik een nieuwe functie aan geef.

Kun je nog naar binnen? Vroeger kon je er in, maar nu helaas niet meer. Het is heel lang gebruikt als opslagplaats van het archief van het Amsterdamse Bos. Daarna waren er plannen om er een escaperoom van te maken. Uiteindelijk is het gekraakt en van binnen vernield. Op dit moment is het onbruikbaar gemaakt en wordt de entree geblokkeerd met gewichten.


Erfgoedverhalen. Erwin van der Laan - Atoomvrije schuilkelder from Gemeente Amstelveen on Vimeo.Heb je nog andere erfgoedtips? Wat ik zelf altijd een belangrijke vraag vind: wat doe je met het erfgoed? Wat doe je met erfgoed dat zijn oorspronkelijke functie verloren heeft? Hoe blaasje het nieuw leven in? En dan vind ik de Annakerk natuurlijk het allerbeste voorbeeld. De kerk is niet meer in religieus gebruik en heeft een nieuwe, openbare functie gekregen. Iedereen kan er naar binnen en genieten van hoe prachtig het pand is.

Zelf een erfgoedtip? Heeft u een tip voor een markante plek in Amstelveen die rijk is aan historie of waar u bijzondere herinneringen aan heeft? Deel het met ons via historie@amstelveen.nl  en wie weet, zien wij u binnenkort terug op deze pagina.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.