Bijgewerkt: 29 maart 2024

Erik Wiersema is benoemd als de nieuwe stadsbouwmeester van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-04-2023

De Amstelveense gemeenteraad heeft ingestemd met de aanstelling van Erik Wiersema als nieuwe stadsbouwmeester. Per 1 april 2023 is hij voor drie jaar aangesteld voor advisering over ruimtelijke opgaven en het geven van welstandsadviezen in Amstelveen. Tijdens de avond van de Architectuur op 13 april 2023 draagt de huidige stadsbouwmeester Marijn Schenk het stokje over aan Erik Wiersema. Ook stemde de raad in met de benoeming van twee nieuwe leden van de Erfgoedcommissie.

Bijdrage aan ruimtelijke opgaven. Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening: 'Voor de komende jaren liggen op gemeentelijk niveau talloze interessante ruimtelijke opgaven. Denk aan het maken van gebiedsvisies en thema’s als de herbestemmingsopgave en binnenstedelijk bouwen. Stadsbouwmeesters kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.'

Foto Amstelveen
(Foto Rufus de Vries - 2015)

Erik Wiersema de nieuwe stadsbouwmeester van Amstelveen

Tweewekelijks spreekuur. De stadsbouwmeester houdt tweewekelijks spreekuur, waarin hij samen met de stadsarchitect vergunningsaanvragen toetst in gebieden met een bijzonder welstandsregime. Naast een toetsende rol heeft de stadsbouwmeester een adviserende rol bij planontwikkeling. Ontwikkelaars van bij de gemeente aangemelde bouwinitiatieven kunnen in een vroeg stadium een onafhankelijk advies krijgen over hun bouwplannen.

Erfgoedcommissie. Daarnaast heeft de raad ook ingestemd met de benoeming van Hester Wessels als nieuwe voorzitter van de Erfgoedcommissie voor drie jaar en Daniel Peters als lid. Herbert Raat (VVD) Wethouder Monumenten: 'Dit onafhankelijke orgaan geeft ons erfgoedadviezen bij vergunningaanvragen voor monumenten of beschermde stadsgezichten en adviseert bij waarde toekenning van (potentieel) erfgoed. Hierdoor hebben we de afgelopen jaren panden met belangrijke cultureel historische waarde weten te behouden voor Amstelveen door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument. Een waardevolle commissie met een dankbare taak.'

Vervanger. Daniel Peters is tevens aangesteld als plaatsvervangend stadsbouwmeester. Hij is voorgedragen door Stichting MOOI Noord-Holland. Met de benoeming van Erik Wiersema en zijn plaatsvervanger wordt de onafhankelijke advisering over de ruimtelijke kwaliteit in Amstelveen gewaarborgd.

Erik Wiersema (1965) woont en werkt als architect in Amsterdam. Hij is opgeleid aan de TU Delft. Hij heeft ruime ervaring in vele ‘rollen’ in ruimtelijke ontwikkeling: als ontwerper van stedenbouwkundige plannen, scholen, woningbouw, landschap en interieurs en als supervisor voor gebiedsontwikkkeling. Hij werkte als ontwerpende én organiserende ‘regisseur’ in publiek-private ontwikkelingen in met name suburbane ruimtelijke opgaven. De kern van zijn passie is werken mét en voor mensen uit allerlei verschillende vakdisciplines. Daarmee kan hij zorgen voor verbinding tussen verschillende partijen en belangen. In de eerste periode is hij voornemens de tijd en ruimte te nemen om goed te luisteren en waar te nemen wat er in Amstelveen speelt en waar de identiteit en leefkwaliteit voor de inwoners en bezoekers behouden en versterkt kan worden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.