Bijgewerkt: 22 november 2024

Eurojust pakt grootschalige fraude met betaaltelevisie aan

Nieuws -> Informatief

Bron: EuroJust
10-06-2020

De autoriteiten in Spanje, Denemarken, Zweden en Duitsland hebben 11 verdachten gearresteerd voor het aanbieden van illegale toegang tot meer dan 40.000 streamingdiensten, abonneetelevisiekanalen en films, waarbij op grote schaal inbreuk werd gemaakt op het audiovisuele auteursrecht- meldt EuroJust op 10 juni 2020.

Tijdens een via Eurojust gecoördineerde actiedag zijn 50 servers in Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Polen en Spanje uit de lucht gehaald, waardoor naar schatting 2 miljoen abonnees wereldwijd illegaal programma's en films van bijvoorbeeld Netflix, Amazon en HBO konden bekijken. In een vergelijkbare zaak in september 2019 coördineerde Eurojust een belangrijke actie die leidde tot de takedown van meer dan 200 servers.

Naast de arrestaties werden 15 plaatsen doorzocht en werd één eigendom, luxe auto's en juwelen, contant geld en crypto-valuta's in beslag genomen voor een totale waarde van ongeveer 4,8 miljoen euro. Nog eens 1,1 miljoen euro werd bevroren op verschillende bankrekeningen. De geschatte procedure voor de verdachten bedroeg minstens 15 miljoen euro. Europol heeft de operatie analytische ondersteuning geboden en was betrokken bij de organisatie van een gezamenlijke bijeenkomst met Eurojust om de actiedag voor deze operatie op te zetten.

De criminele organisatie opereerde voornamelijk vanuit Spanje en maakte gebruik van verschillende websites in de EU en derde landen om klanten toegang te geven tot televisiekanalen en online-aanbieders voor prijzen die ver onder de marktwaarde liggen, door op illegale wijze het signaal van gevestigde auteursrechthouders aan te boren. Daartoe gebruikten zij computerservers om toegang te krijgen tot de inhoud van legaal opererende omroepbedrijven en verspreidden zij de onderschepte inhoud vervolgens illegaal onder hun klanten.



De georganiseerde misdaadgroep die achter de illegale activiteiten zit, is in 2014 met zijn activiteiten begonnen. De criminele organisatie accepteerde betalingen via PayPal, bankoverschrijvingen en cryptokaarten, met servers voor de verwerking van de transacties in Polen. De Spaanse autoriteiten hebben vorig jaar een onderzoek ingesteld naar zowel de illegale verkoop van uitzendingen van sportevenementen via betaaltelevisie als het witwassen van geld. Later werden de onderzoeken uitgebreid tot een veel bredere waaier van illegale onlinetoegang tot betaaltelevisiediensten. In Zweden loopt sinds 2017 een parallel strafrechtelijk onderzoek, gericht op diensten die gericht zijn op de Zweedse markt.

Ter voorbereiding van de operatie heeft Eurojust twee coördinatievergaderingen en een coördinatiecentrum georganiseerd en de Spaanse autoriteiten ondersteund bij de uitvoering van Europese onderzoeksbevelen en verzoeken om wederzijdse rechtshulp. De operatie ter plaatse werd geleid door de onderzoeksrechtbank 6 en het Openbaar Ministerie in Alicante, samen met de afdeling Intellectuele Eigendomscriminaliteit van de Policia Nacional in Spanje.

In Zweden werd het onderzoek geleid door de eenheid Intellectuele Eigendomscriminaliteit van het Zweedse Openbaar Ministerie, met steun van de Zweedse politie. Aanvullende steun werd verleend door het Nationaal Bureau voor georganiseerde misdaad, de afdeling cybercriminaliteit van de nationale politie van de Tsjechische Republiek, de Interregionale Gespecialiseerde Jurisdictie (JIRS) van Lille in Frankrijk en het Centraal Bureau voor cybercriminaliteit (OCLCTIC) van de Franse politie.

Eurojust is een agentschap van de Europese Unie (EU) dat zich bezighoudt met de justitiële samenwerking in strafzaken tussen de agentschappen van de lidstaten. Het is gevestigd in Den Haag, Nederland. Het is in 2002 opgericht om de aanpak van ernstige grensoverschrijdende en georganiseerde misdaad te verbeteren door de coördinatie van onderzoek en vervolging te stimuleren. Eurojust bestaat uit een college van 27 nationale rechters, openbare aanklagers of politiefunctionarissen met gelijkwaardige bevoegdheden uit elke EU-lidstaat. De voorwaarden en taken van de leden worden vastgesteld door de staat die hen benoemt. Eurojust werkt ook samen met derde landen en andere EU-organen zoals het Europees justitieel netwerk, Europol en OLAF.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.