Bijgewerkt: 28 maart 2024

Europa en Afrika moeten beter gaan samenwerken

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
07-11-2015

Europa en Afrika moeten veel beter gaan samenwerken om de problemen met de vele vluchtelingen en asielzoekers te kunnen aanpakken. De grote migratietop komende week op Malta zou volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken daarom moeten leiden tot concrete actieplannen met Afrikaanse landen. ‘Afrika en Europa moeten naar een nieuw internationaal partnerschap voor stabiliteit op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde belangen’, zei Koenders zaterdag 7 november 2015 in een toespraak tijdens de Afrikadag in Amsterdam. Zes jaar geleden sprak hij daar voor het laatst, maar toen als minister voor Ontwikkelingssamenwerking. 

Sindsdien is de relatie met Afrika compleet van karakter veranderd en gelijkwaardiger geworden, schetste hij. Destijds ging een diplomatiek bezoek vooral over de ontwikkelingsrelatie en de problemen van Afrika. Nu gaan de gesprekken over vluchtelingen, internationale vrede en veiligheid, belastingen en handelsrelaties. Door de vluchtelingencrisis klopt Europa steeds vaker bij de Afrikaanse zuiderburen aan met verzoeken. Die gaan over de terugkeer en overname van mensen die zijn uitgeprocedeerd, of illegaal in Europa verblijven, maar ook over betere grensbewaking en de registratie en huisvesting van migranten. Veel migranten en vluchtelingen die naar Europa gaan, komen uit Afrika.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Bert Koenders (PvdA) minister van Buitenlandse Zaken


Koenders is woensdag en donderdag samen met minister-president Rutte in Valletta voor de migratietop tussen de EU en Afrikaanse landen. Omdat Europa vragende partij is, betekent dat ‘onderhandelen, geven en nemen’, aldus Koenders. ‘De migratieagenda vereist serieuze samenwerking met Afrika. Grensbewaking, terrorisme, smokkelaarsnetwerken: daar ligt ruimte voor onderhandelingen. Op basis van eigenbelang, dat leidt tot concrete resultaten’, zei de minister.

Volgens hem is er tijdens de Valletta-top uitzicht op een ‘New Deal’, waarin belangen met begrip voor de ongelijkheid van de spelers uitgeruild moeten worden. ‘Europa verwacht en krijgt opvang in de regio, terugkeersamenwerking, betere grensbewaking. Afrika verwacht meer financiële steun, vermindering van de brain drain, mogelijkheden voor legale migratie, evenwichtige politieke dialoog en visaverruiming.’ De afspraken moeten worden vertaald in partnerschappen met Afrikaanse landen, naar het voorbeeld van het recente actieplan tussen de EU en Turkije. Om grotere stabiliteit en minder migratiedruk te krijgen, moet er volgens Koenders ook een einde worden gemaakt aan ‘het volstrekt negeren van een nieuwe generatie Afrikanen’. Bij de aanpak van de jeugdwerkloosheid kunnen en moeten overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties ook een rol spelen, aldus Koenders.

Afrikadag?

De organisatie van de Afrikadag, het grootste evenement in Nederland op het gebied van Afrika en internationale samenwerking, ligt bij de Foundation Max van der Stoel. In 2013 is de FMS ontstaan door een fusie van de Evert Vermeer Stichting en de Alfred Mozer Stichting. Naast de Afrikadag, organiseert de FMS regelmatig publieksbijeenkomsten en expertmeetings over actuele ontwikkelingen in landen en regio’s die ons aangaan.

Hierbij wordt er altijd samengewerkt met maatschappelijke organisaties, de PvdA of mensen die oorspronkelijk uit die landen afkomstig zijn. De Afrikadag is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement met ruim 1200 bezoekers, 150 interessante gastsprekers uit het binnen- en buitenland en zo’n 100 vrijwilligers die de Afrikadag samen met de FMS staf elk jaar weer tot een succes weten te maken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.