Europa zet zich schrap voor een zinderende juli
Nieuws -> WeerBron: ESA/Wikipedia
13-07-2023
De temperaturen sissen deze week (28-2023) in heel Europa tijdens een intense en langdurige periode van hitte. En het is nog maar net begonnen. Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen hebben allemaal te maken met een grote hittegolf met temperaturen die naar verwachting zullen stijgen tot 48°C op de eilanden Sicilië en Sardinië – mogelijk de hoogste temperaturen ooit gemeten in Europa – meldt ESA (European Space Agency) het Europees Ruimteagentschap.
Een anticycloon – een hogedrukgebied – genaamd Cerberus (genoemd naar het monster uit Dante’s Inferno) dat uit het zuiden komt, zal ervoor zorgen dat de temperatuur in een groot deel van Italië boven de 40°C stijgt. Dit komt na een lente en vroege zomer vol stormen en overstromingen.
Inferno ( Italiaans: [iɱˈfɛrno] ; Italiaans voor "Hell") is het eerste deel van het 14de-eeuwse epische gedicht Divine Comedy van de Italiaanse schrijver Dante Alighieri. Het wordt gevolgd door Purgatorio en Paradiso. De Inferno beschrijft de reis van Dante door de hel, geleid door de oude Romeinse dichter Virgil. In het gedicht wordt de hel afgebeeld als negen concentrische cirkels van kwelling die zich in de aarde bevinden; het is het "rijk ... van degenen die spirituele waarden hebben verworpen door toe te geven aan beestachtige begeerten of geweld, of door hun menselijk intellect te verdraaien tot bedrog of boosaardigheid jegens hun medemensen". Als een allegorie vertegenwoordigt de Goddelijke Komedie de reis van de ziel naar God, waarbij de Inferno de erkenning en afwijzing van zonde beschrijft.
De hoogste temperatuur in de Europese geschiedenis werd gebroken op 11 augustus 2021, toen een temperatuur van 48,8°C werd geregistreerd in Floridia, een Italiaanse stad in de Siciliaanse provincie Syracuse. Mogelijk wordt dat record de komende dagen nog eens verbroken.
De onderstaande animatie gebruikt gegevens van het radiometerinstrument van de Copernicus Sentinel-3-missie en toont de temperatuur van het landoppervlak in heel Italië tussen 9 en 10 juli 2023. Zoals de afbeelding duidelijk laat zien, overschreed de oppervlakte van het land in sommige steden de 45°C, waaronder Rome, Napels, Taranto en Foggia. Langs de oostelijke hellingen van de Etna op Sicilië werden veel temperaturen geregistreerd van meer dan 50°C.
Aangezien Copernicus Sentinel-3 deze gegevens in de late ochtend (11:30 CEST) heeft verkregen, zou de temperatuur de hele middag zijn blijven stijgen, terwijl weersvoorspellingen gebruik maken van voorspelde luchttemperaturen, meet dit satellietinstrument de werkelijke hoeveelheid energie die door de aarde wordt uitgestraald – en geeft het de temperatuur van het landoppervlak weer. Daarom toont de kaart de werkelijke temperatuur van het landoppervlak, die aanzienlijk heter is dan de luchttemperatuur.
(Bron ESA - 2023)
Copernicus Sentinel-3 satelliet, die een reeks geavanceerde instrumenten bij zich heeft, meet systematisch de oceanen, het land, het ijs en de atmosfeer van de aarde om de grootschalige mondiale dynamiek te volgen en te begrijpen. Het biedt essenti?le informatie in bijna realtime voor oceaan- en weersvoorspellingen
Wetenschappers houden de temperatuur van het landoppervlak in de gaten om weer- en klimaatpatronen beter te begrijpen en te voorspellen, en om branden in de gaten te houden. Deze metingen zijn ook bijzonder belangrijk voor boeren die de irrigatie van hun gewassen optimaliseren en voor stedenbouwkundigen die strategieën voor het verminderen van hitte willen verbeteren.
De hittegolf treft ook andere steden in Europa met luchttemperaturen die naar verwachting later deze week 44°C zullen bereiken in delen van Spanje. Een breder beeld van Europa is te zien in de onderstaande afbeelding. De landoppervlaktetemperaturen bereikten 46°C in Rome, Italië, terwijl Madrid en Sevilla in Spanje respectievelijk 46 en 47°C bereikten.
“De opwarming van het klimaat, versterkt dit jaar door El Niño, heeft ernstige gevolgen voor de voedselproductie, de beschikbaarheid van water en onze gezondheid. Om ons goed aan deze veranderingen aan te passen, hebben we tijdige informatie nodig met een bruikbare resolutie die het Copernicus-programma levert met Sentinel-3 en binnenkort met de Copernicus Land Surface Temperature Monitoring-missie met een resolutie van 50 m”, aldus Benjamin Koetz, Mission Scientist van de Land Surface Temperature Bewakingsmissie.
De extreme temperaturen in Europa volgen op recordbrekende wereldwijde temperaturen. Maandag verklaarde de Wereld Meteorologische Organisatie dat de planeet in de eerste paar dagen van juli de warmste paar dagen ooit heeft meegemaakt. Dit volgt op de warmste juni ooit gemeten, met ongekende zeeoppervlaktetemperaturen en een record laag Antarctisch zee-ijs. Volgens een rapport van de Copernicus Climate Change Service was juni 2023 iets meer dan 0,5 °C boven het gemiddelde van 1991-2020. Deze hitte valt samen met het begin van El Niño, het natuurlijke fenomeen dat de Stille Oceaan opwarmt. De verwachting is dat de temperatuur op aarde verder zal stijgen en dat er meer weerrecords zullen worden gebroken.
Volgens een studie die onlangs in Nature Medicine is gepubliceerd, zijn vorig jaar in heel Europa meer dan 60.000 mensen overleden als gevolg van de hittegolven in de zomer. Het sterftecijfer was het hoogst in Italië, Griekenland, Spanje en Portugal. Deze zomer wordt waarschijnlijk erger. Het Rode Kruis heeft er bij de lokale bevolking en toeristen op aangedrongen om uiterst voorzichtig te zijn en aandacht te schenken aan degenen die het meest kwetsbaar zijn voor de hoge temperaturen.