Bijgewerkt: 16 juni 2024

Europadag 2023 de Europese eenheid vieren

Nieuws -> EU

Bron: Europees Parlement
06-05-2023

Op dinsdag 9 mei viert de Europese Unie Europadag 2023, een moment om de Verklaring van Schuman op 9 mei 1950 te herdenken. Ter gelegenheid van deze speciale gelegenheid zullen de EU-instellingen, waaronder EU-delegaties en vertegenwoordigingen over de hele wereld, een breed scala aan online en on-site activiteiten organiseren, waardoor burgers de kans krijgen om de Europese Unie te ontdekken en te ervaren.

Op Europadag in mei komen burgers samen om meer te weten te komen over hoe de EU vrede, veiligheid en democratie ondersteunt door haar vastberadenheid in het licht van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en andere conflicten wereldwijd. Op Europadag 2023 kunnen bezoekers ook beter kennis maken met de inspanningen van de EU om een Europa op te bouwen dat groen, digitaal en concurrerend, eerlijk en bekwaam is, maar ook sterk, veerkrachtig en veilig. Dit jaar zal het ook speciaal licht werpen op het Europees Jaar van de vaardigheden 2023, dat op 9 mei van start gaat.


Robert Schuman wordt beschouwd als een van de vaders van Europa. In zijn Verklaring van 9 mei 1950 stelt hij voor om de Frans-Duitse productie van kolen en staal onder een gemeenschappelijke Hoge Autoriteit te plaatsen, binnen een organisatie die openstaat voor deelname van de andere Europese landen. Het Schumanplan leidde tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), die aan de oorsprong ligt van de huidige Europese Unie


Op en rond Europadag organiseren de EU-instellingen een breed scala aan interactieve activiteiten op hun locaties in de 27 EU-lidstaten en over de hele wereld. EU-burgers kunnen de EU-instellingen in Brussel, Luxemburg en Straatsburg ervaren:

Dinsdag 9 mei: Burgers kunnen een bezoek brengen aan het Europees Hof van Justitie en het Europese dorp in de stad Luxemburg, opgezet door de vertegenwoordiging van de Commissie samen met de nationale autoriteiten, de ambassades van de lidstaten, de in Luxemburg gevestigde EU-instellingen en het maatschappelijk middenveld. Meer informatie is hier beschikbaar.

Zaterdag 13 mei: Leden van het publiek kunnen rondkijken in het Europees Parlement in Straatsburg en de zetel van Europa's grootste democratische orgaan zien. Meer details zijn hier te vinden.

Op 9 mei organiseert de EU ook het European Year of Skills Festival. Het festival zal gekoppeld worden aan vele andere activiteiten waarbij vaardigheden centraal staan in verschillende delen van Europa. Op de speciale EYS-website is meer informatie te vinden over het Europees Jaar van vaardigheden, evenals meer details over lokale activiteiten in heel Europa.

In de 27 EU-lidstaten en over de hele wereld zullen de EU-instellingen met hun partners en netwerken de Dag van Europa vieren met tal van boeiende, informatieve en onderhoudende activiteiten. De vertegenwoordigingen van de Europese Commissie plannen in nauwe samenwerking met de verbindingsbureaus van het Europees Parlement, de Europe Direct-centra en andere nationale en regionale partners verschillende acties om de dag te markeren, zoals edutainmentactiviteiten en quizzen, festivals, sportieve activiteiten, culturele evenementen en debatten, maar ook zichtbaarheidsactiviteiten en campagnes op sociale media. Bovendien zullen overal ter wereld EU-delegaties Europadag vieren en Europese eenheid en solidariteit benadrukken. Ga voor meer informatie over de Europadag-activiteiten van de EU in 2023 naar de interinstitutionele Europadag-webpagina.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.