Bijgewerkt: 16 oktober 2024

Europarlementariërs debatteren met premier Viktor Orbán

Nieuws -> EU

Bron: EU Parlement
09-10-2024

Woensdag 9 oktober 2024 bespraken Europarlementariërs de prioriteiten van Hongarije voor het zes maanden durende voorzitterschap van de Raad, dat op 1 juli 2024 begon, met premier Viktor Orbán van Hongarije.

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, merkte in haar openingsverklaring op dat het Hongaarse voorzitterschap komt op een moment dat de EU "belangrijke stappen voorwaarts" zet, waaronder "het ondersteunen van Oekraïne, het versterken van het Europese concurrentievermogen en het bouwen van een stabieler, veiliger Europa". Ze herinnerde eraan dat het Parlement het huis van de democratie is, "waar de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting heilig zijn", en waar "we het misschien niet altijd eens zijn, maar we altijd ruimte zullen geven voor het respectvol delen van standpunten".

Foto Amstelveen
(Foto © Europese Unie - 2024)

Premier Viktor Orbán spreekt de plenaire vergadering toe over de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap van de EU Raad op 9 oktober 2024 in Strasbourg

"De EU moet veranderen", zei premier Viktor Orbán, eraan toevoegend dat het Hongaarse voorzitterschap de stem en katalysator voor verandering wil zijn. Volgens de heer Orbán is de situatie van de EU veel ernstiger dan in 2011, tijdens het eerste Hongaarse EU-voorzitterschap, waarbij hij de oorlog in Oekraïne, escalerende conflicten in het Midden-Oosten en Afrika, migratie, risico's voor het Schengengebied en het verlies van Europa's wereldwijde concurrentievermogen aanhaalde.

De heer Orbán beloofde dat Hongarije een eerlijke en constructieve bemiddelaar zou zijn bij het roulerende voorzitterschap van de EU-Raad, inclusief de 52 nog te voltooien wetgevingsdossiers, en is klaar om interinstitutionele onderhandelingen met het Parlement te starten.

Hij benadrukte concurrentievermogen als een belangrijk punt voor het voorzitterschap, waarbij hij opmerkte dat de economische groei van de EU de afgelopen twee decennia aanzienlijk lager is geweest dan in China en de VS, waarbij het aandeel van de EU in de wereldwijde handel ook afneemt. De heer Orbán wees op de energieprijzen als een belangrijk obstakel en zei dat "als gevolg van het afstappen van Russische energiebronnen, de EU een aanzienlijke BBP-groei heeft verloren". “We moeten niet in de illusie vervallen dat de groene transitie op zichzelf een oplossing biedt voor het probleem”, betoogde hij, eraan toevoegend dat decarbonisatie heeft geleid tot een vertraging van de productiviteit en het verlies van banen.

Over migratie waarschuwde de heer Orbán dat "zonder externe hotspots we Europeanen niet kunnen beschermen tegen illegale migratie". "Het asielsysteem van de EU werkt gewoon niet. Illegale migratie heeft geleid tot toenemend antisemitisme, geweld tegen vrouwen en homofobie", beweerde hij. Hij stelde voor om regelmatig "Schengen-toppen" te houden en drong erop aan dat Bulgarije en Roemenië tegen het einde van het jaar volwaardige leden van het vrije verkeergebied zouden moeten worden.

Over uitbreiding riep de heer Orbán op tot het versnellen van de toetreding van de landen van de Westelijke Balkan en benadrukte dat "zonder toetreding van Servië, we de Balkan niet kunnen stabiliseren".

De Hongaarse premier pleitte voor een EU-defensie-industrie, een boerenvriendelijke, concurrerende landbouwsector en voor het belang van het EU-cohesiebeleid. "Cohesiefondsen zijn geen liefdadigheid of donatie, het is een van de grootste vormen van investeringsbeleid in de EU en het is een voorwaarde om de interne markt in evenwicht te brengen", zei hij.



Reactie van de voorzitter van de Europese Commissie. Mevrouw von der Leyen bevestigde in haar antwoord aan premier Orbán de inzet van de EU om Hongarije te steunen na de recente overstromingen en schetste drie belangrijke prioriteiten: Oekraïne, concurrentievermogen en migratie. Ze bekritiseerde de houding van Hongarije ten opzichte van Rusland en betreurde dat "één lidstaat in het bijzonder" nog steeds probeert fossiele brandstoffen van Rusland te kopen, ondanks de inzet van de EU om energieonafhankelijk te zijn.

Over migratie veroordeelde ze het besluit van Hongarije om veroordeelde smokkelaars vrij te laten en stelde ze het visumbeleid ter discussie, zoals het uitnodigen van Russische staatsburgers tot de EU zonder extra controles, en waarschuwde dat dit "Hongarije tot een veiligheidsrisico maakt, niet alleen voor Hongarije maar voor alle lidstaten." Ze benadrukte het potentieel van het land binnen de EU en drong er bij het land op aan om "de zaak van de Europese eenheid te dienen" in plaats van af te wijken van gedeelde waarden. (Haar volledige toespraak is hier beschikbaar.)

Sprekers van politieke groeperingen. Een meerderheid van de sprekers in het Parlement bekritiseerde de Hongaarse premier voor zijn staat van dienst sinds het land het voorzitterschap van de Raad op zich nam, evenals voor het veranderen van Hongarije in een hybride regime, het ondermijnen van Oekraïnes strijd tegen Russische agressie en het samenwerken met illiberale regimes in Moskou en Beijing. De meeste sprekers uitten hun bezorgdheid over het totale gebrek aan respect voor EU-waarden dat de Hongaarse premier toonde, evenals beschuldigingen van wijdverbreide corruptie in Hongarije.

Veel Europarlementariërs betuigden hun solidariteit met het Hongaarse volk dat lijdt onder de beperkingen van hun regering op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de vrijheid van de media en het maatschappelijk middenveld. Verschillenden betoogden dat het een vergissing was om het roulerende voorzitterschap aan Hongarije te geven en riepen op tot een opschorting van het stemrecht in de Raad onder de procedure van Artikel 7.

Andere sprekers waren het daar niet mee eens en prezen de Hongaarse regering voor haar standpunt over migratie en voor het plaatsen van concurrentievermogen bovenaan haar prioriteitenlijst. Ze prezen Hongarije als verdediger van traditionele waarden en grepen de kans aan om te betogen dat het groene transitiebeleid en de omslachtige EU-regels de Europese economie vernietigen. U kunt het debat hier volgen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.