Bijgewerkt: 20 april 2024

Europese Commissie voert gesprekken over levering corona vaccin

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
20-08-2020

De Europese Commissie heeft op 20 augustus 2020 verkennende gesprekken met CureVac afgerond over de aankoop van een potentieel vaccin tegen COVID-19. Dit volgt op de positieve stappen op 31 juli met Sanofi-GSK, op 13 augustus met Johnson & Johnson en op 14 augustus met de ondertekening van een aankoopovereenkomst met AstraZeneca.

Het beoogde contract met CureVac zou alle EU-lidstaten de mogelijkheid bieden het vaccin aan te kopen en maakt het mogelijk het vaccin aan landen met lage tot middeninkomens te doneren of aan Europese landen te herverdelen. Het is de bedoeling dat de Commissie over een contractueel kader zal beschikken voor de initiële aankoop namens alle EU-lidstaten van 225 miljoen doses die zullen worden geleverd zodra is bewezen dat een vaccin veilig en doeltreffend tegen COVID-19 is. De Commissie blijft intensief overleg met andere vaccinproducenten voeren.

Foto Amstelveen
(Foto Claudio Centonze © European Union 2020)

Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie


Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: 'De Europese Commissie komt haar belofte na om voor de Europeanen en de rest van de wereld voor snelle toegang te zorgen tot een veilig vaccin dat ons tegen het coronavirus beschermt. Met elke gespreksronde die wij met de farmaceutische industrie afronden, komen wij een stap dichter bij onze overwinning op dit virus. Binnenkort zullen we een overeenkomst hebben met CureVac, de innovatieve Europese onderneming die eerder al EU-financiering heeft ontvangen voor de productie van een vaccin in Europa. Onze onderhandelingen met andere bedrijven worden bovendien voortgezet om de technologie te vinden die ons allemaal beschermt.'

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: 'Vandaag hebben wij de gesprekken afgerond met het Europese bedrijf CureVac. Zo vergroten we de kans om een doeltreffend vaccin tegen het coronavirus te vinden. We blijven nauw samenwerken met de lidstaten en de vaccinontwikkelaars om de doelstellingen van onze Europese vaccinstrategie — een vaccin voor iedereen — te bereiken.'

Foto Amstelveen
(Foto Iakovos Hatzistavrou/© EU - 2019)

Stella Kyriakides (1956) EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid


CureVac is een Europese onderneming die een pioniersrol speelt bij de ontwikkeling van een volledig nieuwe categorie vaccins op basis van messenger-RNA (mRNA), dat door lipide nanodeeltjes naar cellen wordt getransporteerd. Het vaccinplatform is in de laatste tien jaar ontwikkeld. Het basisprincipe is om dit molecuul als gegevensdrager voor informatie te gebruiken. Met die informatie kan het lichaam dan zelf zijn eigen werkzame stoffen produceren om diverse ziekten te bestrijden. De vandaag afgesloten verkennende gesprekken moeten leiden tot een aankoopovereenkomst, die zal worden gefinancierd met het instrument voor noodhulp, dat de middelen biedt voor het creëren van een portefeuille van potentiële vaccins van verschillende producenten en met verschillende profielen.

Achtergrond. Op 6 juli 2020 hebben de Europese Investeringsbank en CureVac een leningsovereenkomst ondertekend ter waarde van 75 miljoen EUR voor de ontwikkeling en de grootschalige productie van vaccins, waaronder het kandidaat-vaccin van CureVac tegen COVID-19. De afronding vandaag van de verkennende gesprekken met CureVac vormt een belangrijke stap naar het sluiten van een aankoopovereenkomst, en dus voor de uitvoering van de Europese vaccinstrategie, die de Commissie op 17 juni 2020 heeft aangenomen. Het doel van deze strategie is om binnen 12 tot 18 maanden voor kwalitatief hoogwaardige, veilige, doeltreffende en betaalbare vaccins voor alle Europese burgers te zorgen.

Foto Amstelveen
(Foto Patrick Hipp - CureVac AG - 2020)

CureVac, een biofarmaceutisch bedrijf in de klinische fase, dat een nieuwe klasse van transformatieve geneesmiddelen op basis van boodschapperribonucleïnezuur ('mRNA') ontwikkelt en de Europese Commissie hebben vandaag verkennende besprekingen afgerond over een Advanced Purchase Agreement (APA) voor hun potentiële mRNA-vaccin COVID-19


Daartoe werkt de Commissie samen met de lidstaten aan het sluiten van aankoopovereenkomsten met vaccinproducenten om een bepaald aantal vaccindoses te reserveren of om de lidstaten het recht te geven een bepaald aantal doses voor een bepaalde prijs aan te kopen, zodra er een vaccin beschikbaar is. De Europese Commissie wil er ook voor zorgen dat iedereen die een vaccin nodig heeft, dat krijgt, overal ter wereld en niet alleen in de EU. Niemand is veilig, zolang niet iedereen veilig is. Daarom heeft de Commissie sinds 4 mei 2020 in het kader van de wereldwijde coronarespons, de wereldwijde actie voor universele toegang tot tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus en voor het wereldwijde herstel, bijna 16 miljard EUR bijeengebracht. Nadere informatie: EU-vaccinstrategie EU-respons op het coronavirusAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.