Europese betaalrichtlijn PSD 2 is bij 82% van de Nederlanders nog onbekend
Nieuws -> InformatiefBron: ING
08-02-2019
Payment Services Directive, de Richtlijn Betalingsdiensten (PSD, Richtlijn 2007/64/EG, vervangen door PSD 2, Richtlijn (EU) 2015/2366) is een EU-richtlijn, beheerd door de Europese Commissie (Directoraat-generaal Interne Markt) om betalingsdiensten en betalingsdienstaanbieders in de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER) te reguleren. Het doel van de richtlijn was om de pan-Europese concurrentie en participatie in de betalingssector ook van niet-banken te vergroten en gelijke concurrentievoorwaarden te creëren door de consumentenbescherming en de rechten en plichten van betalingsdienstaanbieders en -gebruikers te harmoniseren.
De nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2 is bij 82% van de Nederlanders nog onbekend. Na uitleg van wat PSD2 is, verwacht echter bijna de helft (46%) van de Nederlanders nieuwe betaaldiensten te gaan gebruiken die straks door de nieuwe wet mogelijk zijn. Onder jongeren (18-34 jaar) is dit zelfs 64%. Dat blijkt uit de ING Digitale Monitor, een halfjaarlijks onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders. Door PSD2 kunnen consumenten andere bedrijven toegang geven tot hun betaalrekeningen en zo gebruik maken van nieuwe online diensten. Alleen nadat ze hiervoor zelf expliciet toestemming hebben gegeven. Nederlanders staan vooral open voor de mogelijkheid om te kunnen betalen vanuit één omgeving met iedere betaalrekening (29%) en om al hun betaalrekeningen in één overzicht te kunnen zien (28%).
Meer overzicht en gemak. De nieuwe Europese regelgeving voor betaaldiensten PSD2 moet zorgen voor meer innovatie in het betalingsverkeer. Jeroen Losekoot, Manager Digitaal Bankieren bij ING: 'De nieuwe betaalrichtlijn biedt Nederlanders die digitaal bankieren meer overzicht en gemak, dit geldt zeker als je betaalrekeningen hebt bij verschillende banken. Op dit moment log je nog bij verschillende banken in en beheer je alles apart van elkaar. Met PSD2 wordt het straks bijvoorbeeld mogelijk om via de Mobiel Bankieren App een volledig overzicht van je betaalrekeningen bij verschillende banken in te zien. Dit maakt het regelen van je geldzaken nog makkelijker.' De eigen bank is voor de helft (49%) van de Nederlanders de meest favoriete partij om toegang te geven tot zijn betaalrekeningen voor nieuwe betaaldiensten, gevolgd door andere banken (36%). Webshops (26%) en grote technologische bedrijven (22%) zijn het minst favoriet.
Onbekend maakt onbemind. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een negatief of zeer negatief gevoel bij PSD2, 31% is neutraal en slechts 12% heeft een positief gevoel. 'Doordat mensen niet weten wat PSD2 is, maken ze zich zorgen om hun privacy en de veiligheid van hun betaalgegevens. Als men echter weet wat de nieuwe wet inhoudt, zien ze ook de voordelen ervan in' - aldus Losekoot. 'Het is daarbij belangrijk om te weten dat andere bedrijven alleen toegang krijgen tot je betaalgegevens als je daar zelf expliciet toestemming voor hebt gegeven. Geef je geen toestemming, dan verandert er niets.'
Mobiel bankieren neemt verder toe. De rol van internetbankieren via PC/laptop is het afgelopen half jaar verder afgenomen en wordt steeds meer ingevuld door mobiel bankieren via een mobiel bankieren app en internetbankieren op de smartphone of tablet. Mobiel bankieren apps worden het meest gebruikt om het saldo te checken (64%) en af- & bijschrijvingen te bekijken (60%). Daarnaast worden mobiel bankieren apps steeds vaker gebruikt voor het betalen van betaalverzoeken (+16%), geld overmaken (+12%) en rekeningen betalen (+11%).