Bijgewerkt: 22 januari 2025

Even rust om uit de schulden te kunnen komen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
24-05-2016

Om uit de schulden te komen, kan het soms nodig zijn even een adempauze te krijgen. Tijdelijk geen brieven van deurwaarders op de mat, geen telefoontjes van bedrijven die vragen, waar hun geld blijft, geen aanmaningen van de belastingdienst, of andere overheidsorganisaties. Tijd om orde en overzicht te krijgen in de financiën en een plan te maken om op een realistische manier schulden te gaan afbetalen.

Foto Amstelveen
( Bron Rijksoverheid - 2016)

Jetta Klijnsma (PvdA) staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Daarom willen staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een ‘breed moratorium’ instellen. Na intensief overleg met de belangenbeharigers van schuldhulpverleners (NVVK), gerechtsdeurwaarders (KBvG), VNG en de vier grote steden, is het ontwerpbesluit vastgesteld. Vandaag gaat het ontwerpbesluit voor dit moratorium in internetconsultatie, zodat ook partijen van buiten mee kunnen denken over het moratorium. De komende zes weken kunnen mensen reageren op het besluit, daarna gaat het naar de Raad van State. Streefdatum voor inwerkingtreding is 1 januari 2017.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Ard van der Steur (VVD) minister van Veiligheid en Justitie


Op dit moment kan de gemeentelijke schuldhulpverlening al afspraken maken met schuldeisers om even een pauze in te lassen bij het incasseren, zodat een hulptraject meer kans van slagen heeft. De schuldhulpverlening kan dat echter nog niet afdwingen. Dus als één schuldeiser weigert, mislukt soms het hele plan. Met het breed moratorium, dat op 24 mei 2016 in consultatie gaat, kunnen gemeenten naar de rechter stappen om een adempauze af te dwingen als zij er niet op een minnelijke manier uitkomen met de schuldeisers. Wijst een rechter dat toe, dan moeten schuldeisers voor maximaal zes maanden hun incasso activiteiten opschorten.

In die periode wordt het geld, dat de schuldenaar binnenkrijgt boven het bedrag, dat hij nodig heeft om van te leven (de beslagvrije voet) wel al apart gezet. Daarmee wordt aan het eind van het moratorium alvast een deel van de schulden afbetaald. Doel van het moratorium is, dat de schuldenaar en schuldhulpverlening in samenspraak met de verschillende schuldeisers tot afspraken kunnen komen over het verdere traject. Dat vervolgtraject kan een simpele betalingsregeling zijn, maar ook het tijdelijk bevriezen van de incasso’s, of het treffen van een schuldregeling.

Voor het besluit, dat nu in consultatie gaat is grondig voorwerk verricht. De belangen van alle verschillende partijen moeten in evenwicht zijn. Zowel van schuldeisers als van schuldenaren. Het moratorium moet ook goed passen in de huidige schuldhulpverlening. Er zijn immers al veel instrumenten om mensen met schulden te helpen, het moratorium moet daarin een goede aanvulling zijn die past in de huidige praktijk. Nu dat is gelukt, mede met dank aan alle partijen in het veld die input hebben geleverd, kan een werkbaar ontwerpbesluit in consultatie. Het breed moratorium is vanaf vanmiddag terug te vinden op www.internetconsultatie.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.