Bijgewerkt: 2 december 2023

Expositie Project Monolids in de Bibliotheek Amstelveen is geopend

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen/PAC
04-11-2022

Aandacht voor discriminatie van de Aziaten hard nodig. De hele maand november 2022 is in de Bibliotheek Amstelveen een tentoonstelling die aandacht vraagt voor discriminatie tegen Aziaten. 'Dat is helaas hard nodig'- zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Diversiteit die donderdag 3 november 2022 aanwezig was bij de opening van Sparkling Eyes in de bibliotheek op het Stadshart.

De tentoonstelling draait om zogenoemde monolid ogen; oogleden zonder kreuk die veel voorkomen bij Aziatische mensen. 'Veel mensen met deze ogen ervaren discriminatie maar dat is niet algemeen bekend. Discriminatie tegen Aziatische mensen lijkt soms een ondergeschoven kindje. Daarom is deze tentoonstelling nu zo belangrijk, helemaal in Amstelveen met onze grote Aziatische gemeenschap' – aldus Van Ballegooijen.

Foto Amstelveen
(Foto PAC - 2022)

De officiële opening van de foto-expositie Project Monolids op 3 november 2022 in de Bibliotheek Amstelveen.

‘Hanky Panky Shanghai’. Het project Sparkling Eyes is een initiatief van Pan Asian Collective (PAC). 'Veel mensen van Aziatische komaf krijgen van jongs af aan mee dat hun ogen niet mooi zijn en worden daarmee gepest' - zegt oprichter van PAC en initiatiefnemer Hui Hui Pan. 'Dit komt in Nederland onder meer door het zogenaamde verjaardagsliedje 'Hanky Panky Shanghai' -waarbij kinderen ‘spleetogen’ trekken, en de vele racistische grappen over ogen. Met Sparkling Eyes willen we iedereen van jong tot oud het verhaal vertellen dat alle ogen mooi zijn' 

PAC wil een verandering teweegbrengen door rolmodellen te promoten, verhalen te vertellen die recht doen aan diversiteit, diepgang en authenticiteit van de vele Aziatische gemeenschappen in Nederland.

Donderdag 3 november 2022 is het startschot gegeven voor Sparkling Eyes en opende wethouder Van Ballegooijen de expositie Project Monolids in de bibliotheek. Voor de expositie zijn 30 modellen met Aziatische roots geportretteerd, die in het dagelijks leven geen model zijn. Ze zijn op drie manieren gefotografeerd: naturel make-up, met facepaint en de achterkant van het hoofd om te laten zien wat mensen met elkaar gemeen hebben. Daarnaast kent het project een uitgebreide randprogrammering voor jong tot oud. PAC staat voor Pan-Asian-Connections en is begonnen vanuit een groeiende behoefte aan volwaardige representatie voor meer dan 1 miljoen in Nederland wonende Aziaten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.