Bijgewerkt: 26 november 2022

Extra subsidies verdeeld over gemeenten van Stadsregio Amsterdam

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
14-11-2013

Onlangs heeft de Regioraad van de Stadsregio Amsterdam besloten haar gemeenten te helpen om verkeer- en vervoerprojecten sneller te realiseren. Het dagelijks bestuur heeft de gereserveerde 10 miljoen euro nu verdeeld over een programma van diverse projecten die door de gemeenten van de Stadsregio zijn aangedragen.

Om verkeer- en vervoerprojecten die binnen de gemeenten moeilijk van de grond komen een extra zetje te geven heeft de Stadsregio een ‘Hulpimpuls’ in het leven geroepen: een eenmalige regeling van 10 miljoen euro naast de standaard subsidie van de Stadsregio. “Het zijn voor veel gemeenten financieel moeilijke tijden. We zijn blij, dat we als Stadsregio op korte termijn een bijdrage kunnen leveren om de realisatie van hun projecten te versnellen”, aldus portefeuillehouder Verkeer van de Stadsregio Cees Loggen.

levie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

John Levie, (BBA) wethouder Verkeer


Het bedrag wordt op basis van inwoneraantal verdeeld over de 16 gemeenten van de Stadsregio. De stadsregiogemeenten reageren verheugd op de extra bijdragen. “Wij kunnen dankzij de Hulpimpuls een mooi bedrag tegemoet zien en dat is natuurlijk zeer welkom. Zo kunnen we meer projecten sneller realiseren”, reageerde wethouder verkeer van Amstelveen John Levie.

Alle gemeenten hebben voorstellen voor projecten ingediend voor de Hulpimpuls. Deze projecten passen binnen het Regionale Verkeer- en Vervoerplan van de Stadsregio en  gaan uiterlijk de eerste helft van 2015 in uitvoering. Bij de projecten zijn opvallend veel fiets- en verkeersveiligheidsmaatregelen.

Zo worden er in Aalsmeer fietsenstallingen bij winkelcentra gerealiseerd en besteedt Edam-Volendam een deel van haar bijdrage aan het aanleggen van schoolzones en het verbeteren van de veiligheid op school – thuis routes. Wormerland ontvangt geld voor de fietsverbinding Bartelsluisbuurt en in Diemen komt een rotonde op de kruising van de Ouddiemerlaan met de Rode Kruislaan.

Maar ook andere soort projecten profiteren van de Hulpimpuls. In Purmerend en Waterland ontvangen bijvoorbeeld maatregelen voor het Programma Bereikbaarheid Waterland extra subsidie en in Amsterdam wordt onder meer bijgedragen aan de vernieuwing van de brug tussen de Hobbemakade en de Ceintuurbaan.

Amstelveen, Beemster, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Uithoorn, Zaanstad en Zeevang krijgen ook extra subsidie voor diverse projecten.

Uiteindelijk zijn er voor een groter bedrag dan 10 miljoen euro voorstellen ingediend. De Stadsregio heeft daarom een reservelijst gemaakt met projecten die door kunnen schuiven als er vrije ruimte ontstaat, indien bijvoorbeeld blijkt, dat een project niet kan worden uitgevoerd. Projecten en subsidie per gemeente Programma Hulpimpuls per gemeente (pdf 6 pagina’s)

Subsidies voor Amstelveen: Opwaarderen fietspad Zetterij-oost € 85.000. Realisatie van verkeersveiligheidsmaatregelen op de Amsteldijk € 110.000. Realisatie vrij liggend fietspad Startbaan-oost € 110.000. Aanleg vrij liggende fietspaden en rotonde Groenelaan-Laan van de Helende Meesters € 275.000, totaal € 580.000.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.